2024. április 26. - Ervin

"Orbán komoly kihívás az EU-nak"

„Ennél rosszabbul nem kezdődhetett volna” – a legtöbb külföldi médium így ír a magyar soros elnökség átvételéről. Elsősorban a médiatörvény miatt, de a mélyebb elemző cikkek Orbán Viktor viselt dolgait is érintik.
2011. január 7. péntek 12:38 - Forján-Vass Máté
Miért hallgatnánk az EU-ra?

Döntsék el, ki vagyok
Orbán Viktor a nemzetközi sajtónak adott tájékoztatón megemlékezett arról, hogy Lukasnekóhoz és Putyinhoz hasonlítják.

"Az előző ciklusban voltam már Hitler és Moussolini, most pedig Lukasnekóhoz hasonlítanak. Önökre bízom, hogy eldöntsék, ez fejlődés vagy sem."
A francia újságok elsősorban a médiatörvényről írnak, a soros elnökség átvételéről kevésbé. A Le Figaro kételkedik abban, hogyha a vezető hatalmakra nem hallgat Orbán Viktor, akkor miért hallgatna az EU-ra? Mint ismeretes, Orbán Viktor csütörtökön azt mondta, hogy az EU nyomására változtatna a médiatörvényen.

A belga La Libre is beszámol az átadás-átvételről. Yves Letermet, Orbán Viktor elődjét idézték, aki megemlékezett az új törvényről, remélve, hogy az EU nyomására pozitív változások következnek majd.

Orbán komoly kihívás az EU-nak


A Reuters komoly elemzést közöl a magyarokról, és az előttünk álló feladatokról. A médiatörvény ad bevezetést az EU elnökség átvételéhez, sőt kissé arrogánsnak bélyegzik a kérdésre adott magyar válaszokat. Súlyos problémának tartják a különadók létét is. Név nélkül idéznek egy EU-s diplomatát is, aki szerint Orbán képtelen a kompromisszumokra.

Abban is kételkednek, hogy egy olyan ország erősíti meg az eurót, amelyik nem is tagja a zónának. Közben a kínai, amerikai és indiai kapcsolatokban különböző gazdasági megállapodásokat várnak. Kiemelten fontosnak tartják a Duna Stratégiát is.

Orbánt reakciói miatt Silvio Berlusconihoz hasonlítják. Egy német gazdasági szakembert, Constanze Stelzenmueller is idézik: „az EU elnökség egy nyugodt, konfliktusmentes feladat, túl nyugodt egy harcias kormánynak.” Orbán Viktort pedig komoly kihívás az EU-nak.

A BBC mélyebben beleásta magát a média körüli változásokba, ők a teljes hírközlés rendszerét kifogásolják. Visszásnak tartják, hogy Orbán a hírközlés terén visszaforgatja az időt a szocializmusba. A feladatok között a BBC is a Duna Stratégia megvalósítását és az euró megerősítését várja a magyar elnökségtől.

A Guardian fogalmazott a legkeményebben, Orbánt „demokratikus diktátornak” nevezte. Megemlékezett arról, hogy évekkel korábban ő követelte az oroszok kivonulását az országból. Most újabb mérföldkőnek tekintik a soros elnökséget. Azonban a jelen Orbán Viktorát kimondottan Bonaparte Napóleonhoz hasonlítják. Leírják, hogy az AB joginaik csorbításával, a médiatörvénnyel visszafordult az időben.

Orbán gazdaságpolitikája Chavezéhez hasonlít

A New York Times egy másik ismert antidemokratához hasonlítja Orbánt az EU elnökség átvétele kapcsán. Ők elsősorban a gazdaságpolitikánkra koncentráltak. Kiemelték a különadókat, és azt, hogy ez az IMF-el való szakítás miatt sanyargatják a multikat, akik már az EU-hoz fordultak.

Természetesen a médiatörvény sem kerülte el a figyelmüket. Azonban a kettős állampolgárságról is írtak, szerintük ez további gondokat fog szülni Közép-Európában.

A The Washington Post is beszámol a médiatörvény körüli huzavonáról, és a Nyugat-Európával folytatott vitákról. Emellett az első komoly feladatról is írnak, miszerint a magyarokat meghívták az irániak, hogy megtekintsék nukleáris létesítményeket, és tárgyaljanak az ország atomporgramjáról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását