2024. április 29. - Péter

Így csökkenthetnénk a terheket

Edmund Stoiber, az adminisztratív terhek európai szintű csökkentési lehetőségeivel foglalkozó uniós munkacsoport elnöke kedden Brüsszelben átadta José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének a munkacsoport jelentését.
2012. február 21. kedd 14:25 - HírExtra
Az "Európa jobban is teljesíthet" című dokumentum ismerteti azokat az egyes tagállamokban alkalmazott, bevált módszereket, amelyek az európai uniós jogszabályok minél kevesebb teherrel járó végrehajtását célozzák.

Barroso - Stoiberrel közösen tartott sajtótájékoztatóján - arra kérte a tagállamokat, hogy tanulmányozzák ezeket a példákat, és tanuljanak belőlük.

"Az intelligens szabályozással kapcsolatos kölcsönös ösztönzés révén tovább fejleszthetjük az üzleti környezetet, és támogathatjuk a növekedést és a foglalkoztatást Európában" - jelentette ki.

A jelentés 74 példát tartalmaz, egyebek közt az e-kormányzattal kapcsolatos kezdeményezésekről, illetve intelligens megoldásokról főként kisvállalkozások számára. Kitérnek a példák az érdekelt felek közvetlen bevonásának módszereire, a megfelelő iránymutatásra, valamint a határokon átívelő kezdeményezésekre.

Az Európai Bizottság - az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - 2007 januárjában tett indítványt az uniós vállalkozásokra háruló adminisztratív terhek 2012-ig történő 25 százalékos csökkentésére. Megfogalmazta az erre irányuló cselekvési programot is. A kezdeményezést két hónappal később a tagállami csúcsvezetők is jóváhagyták. A Stoiber vezette munkacsoport 2008 óta segíti és látja el tanácsokkal az Európai Bizottságot az adminisztratív terhek csökkentésére irányuló cselekvési program végrehajtása kapcsán.

Az uniós végrehajtó testület számításai szerint az eddig megtett konkrét javaslatok nyomán akár 33 százalékkal is csökkenthetőek lennének az adminisztratív terhek. A tagállami kormányokat képviselő Tanács és az Európai Parlament által ezek közül már elfogadott intézkedések 22 százalékos csökkenést eredményezhetnek - olvasható a brüsszeli bizottsági elemzésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását