2024. március 19. - József, Bánk

Kína űrprogramja után kémkednek az amcsik

Feltehetően egy amerikai X-37B űrrepülőgép kémkedik Kína után - közölte a Spaceflight című magazin írására hivatkozva a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.
2012. január 5. csütörtök 17:13 - HírExtra
A pilóta nélküli űreszközt az amerikai légierő tavaly márciusban helyezte Föld körüli pályára, és elvileg már visszatért a Földre. A Pentagon nem kívánt nyilatkozni az X-37B feladatáról, de amatőr "űrnyomkeresők" szerint Föld körüli pályája szinte teljesen azonos a Tienkung-1 (Tiangong-1) űrállomásmoduléval, s emiatt felmerültek olyan találgatások, amelyek szerint az amerikai űreszköz a kínai űrlaboratórium után kémkedik.

Az űreszközök űreszközökkel történő megfigyelése egészen "új játék", amelyet az érzékelők és érzékelőrendszerek tettek lehetővé, s amelyek révén az X-37B közelről figyelheti a születő kínai űrállomást – vélte David Baker, a Spaceflight szerkesztője.

Az X-37B mini űrsiklóra emlékeztet, amely képes visszatérni a légkörön át és kifutópályán landolni, ugyanúgy, mint a NASA forgalomból kivont űrrepülőgépei.

Az amerikai légierőnek a Boeing által épített, robotvezérlésű gépe közel 9 méter hosszú, és akkora raktere van, mint egy kisteherautónak. Arról azonban, hogy mi van a raktérben, az amerikai légierő nem ad tájékoztatást. A legutóbbi indítást Atlas hordozórakétával végezték el: nem egészen 300 kilométeres magasságban helyezték Föld körüli pályára, az Egyenlítőhöz képest 42,79 fokos szögben, ami szokatlan az amerikai katonai missziók esetében. Repülését az Egyesült Államokból és Európából kísérték figyelemmel "a nyomkeresők", és azt is megfigyelték, milyen közel van a röppályája a Tienkung-1-éhez.

Az űrállomásmodult - amelybe Kína 2012-ben kíván embereket küldeni - tavaly szeptemberben bocsátották fel, pályájának dőlésszöge 42,78 fokos, magassága pedig hasonló az X-37B-éhez.
"Világos a párhuzam az X37B-vel" – szögezte le Baker, a Brit Interplanetáris Társaság magazinjának szerkesztője.

Nem tudni, hogy az űrrepülőgépnek mi a feladata, az amerikai légierő szerint új technológiák tesztelésére használják, mindenesetre a BBC szerint érdekes feltételezés, hogy az X-37B érzékelői a Tienkung iránt "érdeklődhetnek".

Washington továbbra is bizalmatlan Peking űrkutatási tervei, főként a jövőbeli "emberes" küldetések iránt. Kína a világ többi részétől, így Európától eltérően alig tesz különbséget civil és katonai programjai között.

Brian Weeden, a Biztonságos Világ Alapítvány (SWF) műszaki tanácsadója, az amerikai légierő volt űrkutatási elemzője egy tavalyi írásában arra a következtetésre jutott, hogy az X-37B képességei és technológiatesztelő szerepe révén egy kémműhold előfutára lehet, amelynek az érzékelőit várhatóan a Közel-Keletre irányítják. A szakértő a BBC-nek elmondta: nem hisz abban, hogy az X-37B a Tienkung-1 után kémkedne, röppályájuk véletlen egybeesés. Amennyiben az Egyesült Államok a kínai űrállomás után kémkedne, arra az X-37B nélkül is elegendő eszköze lenne.

(http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16423881)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását