2024. március 19. - József, Bánk

Az oroszok újra beköszönnek az űrbe

Útjára indult egy orosz űrobszervatórium hétfőn reggel a Bajkonur űrrepülőtérről: Vlagyimir Popovkin, a Roszkoszmosz elnöke szerint a Szpektr-R az űrbeli tudományos programokhoz való orosz visszatérést jelzi.
2011. július 18. hétfő 14:17 - HírExtra
Az orosz űrteleszkóp feladata a galaktikák, kvazárok, fekete lyukak és neutroncsillagok kutatása a Tejúton és a világűr más területein. Ezen kívül a műszerek nyomon követik a napfolttevékenységet és a napszelet.

Az Orosz Tudományos Akadémia obszervatóriumot létrehozó intézete szerint a Radioasztron teleszkóp segítségével rendkívül pontos ábrázolásokat lehet kapni, amelyeknek felbontása a híres Hubble űrteleszkópénak ezerszerese.

A tervek szerint az űrteleszkóp, amelynek létrehozásában mintegy 20 ország tudósai vettek részt, mintegy öt éven át kutatja majd a világűrt.

Az illetékesek elmondták: mostantól Oroszország a tervek szerint kétévente bocsát fel hasonló obszervatóriumokat: 2013-ban a röntgenforrásokat kutató Szpektr-RG, 2015-ben az ultraibolya mezőben kutató Szpektr-UF következik, és aztán még több más.

Az űrteleszkóp felbocsátását előzőleg többször elhalasztották: eredetileg tavaly év közepére, majd év végére tervezték. Augusztusban vált ismertté, hogy a Tveri területen lévő űrkommunikációs központ rádióteleszkópjában kárt tevő tűz miatt az űrobszervatórium csak idén júniusban indulhat csak el, de az indulást még ezután is elhalasztották egy újabb hónappal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását