2024. április 29. - Péter

Véget ért iraki missziónk

Véget ért a Magyar Honvédség iraki missziója, az utolsó katonák a napokban tértek haza. A kontingens visszafogadó ünnepségét szerdán Székesfehérváron tartották az összhaderőnemi parancsnokságon.
2011. szeptember 28. szerda 16:42 - HírExtra
Az ünnepségen Varga Csaba dandártábornok, az összhaderőnemi parancsnokság törzsfőnöke elmondta: a NATO kiképzőmisszió tagjainak - Tempfli László alezredes, Baranyai Virgil mérnök őrnagy és Varjú Gyula mérnök őrnagy - hazatérésével befejeződött a honvédség nyolc éves iraki szerepvállalása.

Mint emlékeztetett: Magyarország, az Országgyűlés döntése alapján, a diktatúra megdöntését követően, 2003 augusztusában kapcsolódott be az iraki stabilizációba egy - a nemzetközi koalíciós erők kötelékében szolgáló - 300 fős szállító zászlóalj Irakba telepítésével, amely 2004. december 31-ig látta el feladatát.

A mandátum lejárta után a kormány saját hatáskörben döntött arról, hogy Magyarország további két évig, 2006. szeptember 30-ig részt vesz a NATO újonnan felállított iraki kiképzőmissziójának munkájában. Ezt a missziót iraki kérésre meghosszabbították, így 2007-től a honvédség egy 15 fős csoportot, majd 2008. augusztusától pedig három törzstisztet küldött Irakba kiemelt beosztásba a kiképzési területen - hangzott el.

A misszióban 2004-ben 38 magyar katona sérült meg könnyebben egy öngyilkos merényletben, és még ugyanebben az évben a szállító zászlóalj egyik tagja, Nagy Richárd posztumusz hadnagy hősi halált halt a konvoját ért támadásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását