2024. május 14. - Bonifác

Merénylet a piacon

Öngyilkos merényletet követtek el szombaton az észak-iraki Moszul egy piaca bejáratánál, ahol katonák ellenőrzik a belépőket. A robbanásban meghalt öt katona és három polgári személy, valamint megsebesültek 19-en.
2011. május 1. vasárnap 06:26 - HírExtra
Az érvényes iraki-amerikai megállapodás szerint az Egyesült Államok - nyolc évi megszállás után - idén december 31-éig kivonja összes katonáját az arab országból, és ezzel párhuzamosan az iraki hadsereg fokozatosan átveszi az ellenőrzést a teljes terület felett. A lázadók ennek az időpontnak a közeledtével egyre több merényletet követnek el a nemzeti hadsereg ellen.

A Bagdadtól 390 kilométerrel északra fekvő Moszult tekintik az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó szunnita iraki lázadók utolsó városi bázisának, miután az ország nagy részéből kiűzték őket.

A bagdadi parlament megszavazta szombaton azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében Irak összesen 400 millió dollár kárpótlást fizet annak a több tucat amerikainak, akiket vádjuk szerint a Szaddám Huszein diktátor vezette rendszer élő pajzsként használt a támadó amerikai erők ellen az 1990-91-es első öbölháborúban - közölték parlamenti képviselők. A kárpótlandók között vannak olyanok, akik azt állítják, hogy Szaddám támogatói megkínozták, halálosan megfenyegették, éheztették, alvásmegvonásban részesítették őket.

Irak reméli, hogy a megállapodás révén nagyobb biztonságban lesznek külföldi pénzügyi eszközei, különösen az ENSZ Fejlesztési Alapjának Irak javára fenntartott része. A törvényt még alá kell írnia Dzsalal Talabani államfőnek.

A kárpótlásra szóló követelésüket egy egyesült államokbeli bíróságon nyújtották be a szóban forgó amerikaiak. Az iraki kormány és az Egyesült Államok tavaly szeptemberben állapodott meg a kárpótlási összegben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását