2024. május 17. - Paszkál

Martonyi szerint biztonságos ország vagyunk

Magyarország biztonságos ország, mivel nyitott és versenyképes a gazdasága - mondta Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2011. július 21. csütörtök 15:15 - HírExtra
A Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) éves jelentésének bemutatóján a tárcavezető kijelentette: a világ egyre kiszámíthatatlanabbá válik, a felgyorsult folyamatok miatt nehéz előrelátni a nagy politikai és gazdasági változásokat. Példaként említette, hogy a magyar soros EU-elnökség idején sem lehetett előrelátni az észak-afrikai eseményeket.

Ugyanakkor nem lehetetlen kiszámíthatóbbá tenni a világot. Ehhez gyorsabb alkalmazkodásra és reagálásra, továbbá világos stratégiára van szükség - mondta.

A Kiszámíthatóság és versenyképesség című jelentés ismertetésekor a miniszter hangsúlyozta: a versenyképesség, amely az EU 2020 stratégia középpontjában áll, a magyar gazdaságpolitikának is igen fontos célja.

Martonyi János szerint Magyarország jelenleg az egyik legnyitottabb gazdaság a világon. Látványos eredményeket értek el az utóbbi időben, a külső pénzügyi helyzet jelentősen javult. Hozzátette: a külkereskedelmi mérleg többlete idén a hat-nyolc milliárd eurót is elérheti.

A nyitottságra való törekvést tükrözték korábban azok az erőfeszítések, amelyeket Magyarország az uniós csatlakozás érdekében tett, jelenleg, az EU tagállamaként pedig Magyarország azt szeretné elérni, hogy az unió is minél nyitottabbá váljon - emelte ki.

A tárcavezető rámutatott: az uniós elnökség ugyancsak nagy hangsúlyt helyezett a jelentés által is szorgalmazott regionális szemléletre, amit jól bizonyít, hogy a félév alatt lényeges cél volt a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása, a Nyugat-Balkán felé való nyitás és a schengeni övezet bővítése. A magyar külpolitika a szélesebb közép-európai együttműködést kívánja erősíteni - fűzte hozzá.

Az államháztartás helyzetével kapcsolatban a külügyminiszter elmondta: az ország ellen hét éve folyik túlzott deficit eljárás, ami súlyos teher, de már elindultak a kedvező folyamatok. A következő években lényeges előrelépést kell elérni az államháztartási helyzet javításában - közölte.

Martonyi János kitért arra is, hogy az elnökség fontosnak tartotta az emberi tényező hangsúlyozását, a demográfiai helyzet középpontba állítását, hiszen - mint felhívta a figyelmet - csökkenő népességgel sem a magyar, sem az európai gondokat nem lehet megoldani. Ugyancsak lényeges a marginalizált társadalmi csoportok bevonása, ezért az európai roma keretstratégia megvalósítása összeurópai érdek - hangoztatta.

Az MTI kérdésére Martonyi János elmondta: az esetleges európai bankadó nem áll összefüggésben az egyes tagállamokban bevezetett bankadóval.

"Véleményem szerint nehezen képzelhető el, hogy azok a bankok, amelyeket nem érint a görög pénzügyi válság, maguk is szerepet vállaljanak" az adósság rendezésében, amennyiben bevezetik az európai bankadót - fogalmazott.

A Reuters csütörtökön azt jelentette, hogy a bankszektorra kivetett adó mégsem lesz része a második görög mentőcsomagnak. A Reutersnak az euróövezeti csúcstalálkozó előkészítésében résztvevő források megerősítették, hogy elvetették a bankadóról a múlt héten kidolgozott javaslatot.
A külügyminiszter szerint a magyar és a jelenlegi lengyel elnökség programja között nyilvánvaló folyamatosság van.

A tárcavezető megköszönte a HEBC-nek az elismeréseket és a bírálatokat, utóbbiak kapcsán megjegyezte: ezeket is komolyan kell venni.

Roman Kowalski lengyel nagykövet az eseményen elmondta: kiszámítható, versenyképes és szolidáris Európára van szükség. A diplomata, akinek országa tölti be jelenleg az EU soros elnöki pozícióját, kifejtette: programjukban a növekedés kulcsfontosságú elem, amelynek forrása az integráció megerősítése.

A nagykövet a lengyel program további fontos pontjaiként emelte ki egyebek mellett a közös agrárpolitikát, az egységes piac reformját és a kis- és közepes vállalatok helyzetének javítását.

A Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) az Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) kezdeményezésére alakult 1998-ban. A HEBC tagvállalatainak összesített nettó árbevétele 2010-ben közel 3.500 milliárd forint, alkalmazottaiknak száma pedig csaknem 18 ezer fő volt. A HEBC tevékenységének egyik legfontosabb része az éves jelentés kiadása, amelynek célja, hogy a szervezet tagjai saját tapasztalataik alapján hozzájáruljanak a stabilabb, hosszú távon kiszámíthatóbb gazdasági környezet megteremtéséhez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását