2024. május 5. - Györgyi

Új űrkutatási módszer és eszköz

Útnak indul tervek szerint pénteken az Endeavour amerikai űrsikló fedélzetén a 16 ország tudósai által megalkotott Alfa Mágneses Spektrométer (AMS), az az óriási méretű antianyag-detektor, amelynek feladata az lesz, hogy a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatva segítse az univerzum titkainak megfejtését.
2011. április 27. szerda 15:13 - HírExtra
Ez az alapkutatások terén a legnagyobb eszköz, amelyet valaha az ISS-re juttattak, egyben a legjelentősebb program a nemzetközi alapkutatások történetében - vélekedett Stefan Schael, a Rajna-Vesztfáliai Műszaki Főiskola kísérleti fizikusa.

Az Alfa Mágneses Spektrométer építésén egy évtizeden át 16 ország hozzávetőleg ötszáz szakértője dolgozott. Az 1,5 milliárd euró értékű eszköz a kozmikus sugárzást méri majd a világűrben. A héttonnás spektrométert a start után néhány nappal erősítik az ISS-re. Schael megfogalmazása szerint izgalmas akció lesz a szerkezet átemelése az űrsiklóról az állomásra.

"Az AMS segítségével sokat tanulunk majd a kozmikus sugárzásról, és ennek révén arról, hogy miként épül fel a galaxisunk, és hogyan keletkezett az univerzum" - fejtette ki a szakember. A tudósok reményei szerint a bonyolult berendezés a Föld védőburkán kívülről segíti majd annak megválaszolását is, hogy az emberiség által ismert univerzumból hová tűnt az antianyag.

A spektrométer adatait a szerkezet 300 ezer antennája juttatja a Földre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását