2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ifjúsági nap a Parlamentben

Parlementi sétán, szavazós interaktív játékban és strukturált párbeszédben is részt vehettek a középiskolás csoportok szerdán az Országházban rendezett parlamenti ifjúsági napon Budapesten.
2011. május 18. szerda 15:13 - HírExtra
Az európai ifjúsági hét (május 15-21.) keretében rendezett eseményt az Országgyűlés Társadalmi Kapcsolatok Hivatala és a Foglalkoztatási Hivatal - Mobilitás Országos Ijfúsági Szolgálat közösen rendezte. A parlamenti nap célja, hogy a fiatalok bepillantást nyerhessenek az Országgyűlés működésébe, és megismerhessék a törvényhozás színterét. A diákok a rendezvényen egyebek mellett próbára tehették az Európai Unióról szóló ismereteiket, valamint találkozhattak és beszélhettek hazai és EU-s parlamenti képviselőkkel.

Az EU soros elnöksége miatt Európa és a világ figyelme hazánkra irányul, ez a politikai és szakmai felelősség mellett lehetőséget jelent, hogy eddig ismeretlen problémákra is felhívjuk a figyelmet - mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke megnyitó beszédében, hozzátéve: Európában nincs egységes ifjúságpolitika, a fő irány kijelölése mindig a nemzeti kormányok feladata. Kitért arra is, hogy az EU-ban több mint 5 millió 25 év alatti pályakezdő fiatal van állás nélkül, az ifjúsági munkanélküliség pedig 20 százalék felett van. Mint mondta, a fiatalokat be kell vonni a velük kapcsolatos döntésekbe, mert a "tapasztalat hiányát a kreativitás és a fiatalos lendület pótolja".

Az eseményen a diákokat Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium politikai államtitkára, Galambos Adorján, a Foglalkoztatási Hivatal - Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat igazgatója és Virág András, az Országgyűlés Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának hivatalvezetője is köszöntötte az Országház Felsőházi termében.

A fiatalok megismerkedtek a parlamenti szavazással és gombnyomással válaszoltak arra, hogy jártak-e már a Parlamentben, ismerik-e az Országgyűlés honlapját és hogy mit gondolnak arról, a fiatalok véleménye hatással van-e a kormányzati döntésekre. A 12 csoport ezután háromfelé oszlott: voltak, akik vezetéssel tekinthették meg a Parlament épületét és a díszőrség bemutatóját, mások az országgyűléssel illetve az EU-val kapcsolatos ismereteiket tehették próbára, a harmadik csapat a Kérdezd a képviselőt! című strukturált párbeszéden vett részt.

A délelőtti beszélgetésen Szili Katalin független, Bagó Zoltán, a Fidesz által delegált néppárti EP-képviselő, Kapus Krisztián fideszes képviselő és Vágó Gábor, az LMP képviselője válaszolt a diákok felvetéseire. A fiatalok érdeklődtek a szavazás korhatárának csökkentéséről, a Corvinus Egyetem átszervezéséről, a magyar termőföld sorsáról és a budapesti Zeneakadémia jövőjéről is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását