2024. április 29. - Péter

Elhunyt a neves karmester

Életének 77. évében elhunyt Hary Béla operakarmester, a Kolozsvári Magyar Opera örökös tagja - adta hírül kedden a romániai magyar sajtó.
2011. május 17. kedd 11:13 - HírExtra
Hary a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje és a Pro Cultura Hungarica emlékplakett birtokosa.

Az erdélyi Krónika és a kolozsvári Szabadság című napilapok szerint az 1934-ben Szilágysomlyón született karmester Kolozsváron végezte tanulmányait, 1958-tól több mint fél évszázadon át dirigálta a Kolozsvári Magyar Opera repertoárján levő művek többségét. A Kolozsvári Magyar Opera igazgatói tisztségét 1973-1977 és 1984-1989 között töltötte be.
Zeneszerzőként több balettzenét (Játékparádé, Sárga rózsa, Hófehérke és a hét törpe), továbbá zenekari és kamaraműveket komponált. Farsang című musicaljét a kolozsvári magyar és a román opera is bemutatta.

Kiváló karmesteri tevékenységéért, a bartóki és az erkeli életmű továbbéltetéséért egyebek között a Magyar Köztársaság tisztikeresztjét vehette át Göncz Árpád volt magyar köztársasági elnöktől 1993-ban, megkapta az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Erkel-díját 1996-ban, a Kolozsvári Magyar Opera fennállásának 50. évfordulója alkalmából - 1998-ban - pedig a társulat örökös tagja lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását