2024. április 27. - Zita

Megoldásokat kerestek

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal tárgyalt kedden Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere.
2011. április 19. kedd 14:47 - HírExtra
A megbeszélés után a résztvevők azt mondták, megoldásokat kerestek, nem pedig konkrét ügyeket vizsgáltak. A kormánybiztos budapesti hivatalában tartott egyeztetés után Budai Gyula újságírók előtt hangsúlyozta: az esztergomi ügyek a város polgármesterére és önkormányzatára tartoznak, nem az ő hivatalára. Tétényi Éva azt mondta, sikeresnek tartja a találkozót, hiszen először történt meg az a személyes kapcsolatfelvétel a kormányzat és közte, amelyre régóta vár Esztergom lakossága.

Hozzátette, megegyeztek abban, hogy a konkrét ügyek kivizsgálásánál az illetékes szervek között - amelyekhez már fordultak is - a kormányhivatal, az Alkotmánybíróság és az ügyészség van. Az ügyekre példaként említette a Szent Miklós Alap "kiürítését", valamint biztosítással, közvélemény-kutatással összefüggő eseteket. Kérdésre hozzátette, az Állami Számvevőszék vizsgálata az alapja az önkormányzati vizsgálódásoknak.

Esztergom polgármestere április 9-én gyalogosan hozott petíciót Budapestre helybéliekkel közösen. A dokumentumban a városban fennálló politikai patthelyzet megoldását, a fideszes többségű képviselő-testület feloszlatását kérték. Az esztergomi Fidesz-KDNP szerint Tétényi Éva működésképtelenné akarja tenni a várost.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Lázár János később úgy nyilatkozott, az esztergomiak ügyét az esztergomiaknak kell rendezniük, ha pedig erre nem képesek, a jogszabályok részletesen szabályozzák, mi a teendő egy képviselő-testület működőképtelensége esetén.

A helyi képviselő-testületek a megbízatás lejárta előtt a képviselők több mint felének szavazatával mondhatják ki feloszlásukat, de az Országgyűlés is feloszlathatja az alkotmánnyal ellentétesen működő testületet.

Tétényi Éva Meggyes Tamás fideszes polgármester független kihívójaként 8.117 szavazattal - amely 64,3 százalékos eredményt jelentett - nyerte meg a tavaly októberi választást. A Fidesz-KDNP közös jelöltje - aki már második ciklusát tölti mint országgyűlési képviselő, és 2000 óta polgármesterként irányította tavaly október 3-ig Esztergomot - 4.494 szavazattal 35,6 százalékos eredményt ért el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását