2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Egykori szt-tiszteket bocsátanak el

A Külügyminisztérium hét egykori, szigorúan titkos állományú (szt) tisztet azonosított be alkalmazottjai között, munkaviszonyukat a tárca vezetése megszünteti.
2011. március 11. péntek 12:58 - HírExtra
Németh Zsolt külügyi államtitkár az MTI-vel pénteken azt közölte: a minisztérium vezetése az elmúlt napokban interneten megjelent, szt-minősítésű tisztek nevét és adatait tartalmazó lista ügyében vizsgálatot folytatott, amely kizárólag a rendszerváltás előtt, illetve jelenleg is a tárca állományában lévő személyekre korlátozódott. A vizsgálat alapján hét egykori szt-tisztet sikerült beazonosítani. A Külügyminisztérium vezetése úgy döntött, hogy e külügyi alkalmazottak munkaviszonyát megszünteti - áll a közleményben.

A Kádár-rendszer szigorúan titkos állományú tisztjeinek szigoruantitkos.hu címen megtekinthető iratanyagát a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével dolgozták fel. Az intézmény honlapján olvasható információk szerint az szt-tisztek hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, végrehajtva az állambiztonság által számukra meghatározott feladatokat.

A kutatók által folyamatosan frissített honlapon összesen 668, alfabetikus sorrendben felsorolt szt-tiszt személyi adatlapja található meg, amelyek között felbukkan például Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Boros Imre, az első Orbán-kormány egykori kisgazdapárti miniszterének neve is.

A Magyar Nemzet március 5-i számában arról írt, hogy beazonosítható Horváthné Fekszi Márta, a Gyurcsány-kormány külügyi államtitkára - a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatos büntetőeljárás egyik gyanúsítottja - mint olyan személy, akit a Belügyminisztérium személyzeti osztálya szt-tisztként tartott nyilván.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását