2024. május 16. - Mózes, Botond

Egyiptom: az új kormány letette az esküt

Letette a hivatali esküt az új egyiptomi kormány hétfőn. Eszám Saraf, az országot irányító katonai tanács által kormányalakítással megbízott miniszterelnök hat miniszteri poszton hajtott végre személycserét.
2011. március 7. hétfő 19:27 - HírExtra
A kulcsfontosságú minisztériumok közül Nabil al-Arabi került a külügyi, Mohammed al-Gindi az igazságügyi és Manszúr el-Eszavi a belügyi tárca élére. Az olajipari minisztérium Abdalláh Goráb irányítása alá került, a kulturális minisztériumot Imád Abu Gázi, a munkaerő-gazdálkodási és bevándorlási tárcát pedig Ahmed el-Borej vezeti.

Az új kormányfő és hét új minisztere a Mohamed Huszein Tantávi tábornok, védelmi miniszter vezette legfelső katonai tanács előtt tette le az esküt.

Hiába az átalakítási törekvés


Sarafot múlt héten csütörtökön kérték fel kormányalakításra. Elődje, Ahmed Safik hiába alakította át a kormányt és ígért demokratikus reformokat, a Hoszni Mubarak államfőt megbuktató ellenzéki erők soha nem fogadták el, mert a régi rezsim emberének tartják. Az újabb utcai tüntetések nyomán a katonai vezetésnek nem maradt más választása, minthogy menessze a veterán politikus Safikot. A minisztercserékkel fokozatosan szorítják ki a hatalomból a Mubarakhoz kötődő előző vezetés tagjait.

A katonai kormányzat február 13-án feloszlatta a parlamentet és felfüggesztette az alkotmányt. A hadsereg hat hónapon át irányítja az országot, vagy addig, amíg az alkotmány módosítását követően megtartják az elnök- és parlamenti választásokat. Az alaptörvény módosítását kidolgozó bizottság már javasolta az államfőjelöltséghez szükséges feltételek enyhítését, illetve a mandátum korlátozását kétszer négy évre.

Az új belügyminiszter közölte, hogy fokozni fogja a korrupció elleni küzdelmet, s mindent megtesz a majdani elnök-, illetve parlamenti választások törvényességének garantálására.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását