2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kilencszáz millió dolláros kárt okoznak az ausztrálok?

A tavalyi évben megközelítőleg minden negyedik ausztrál töltött le illegálisan filmet, tévéműsort, zenét és egyéb jogvédett tartalmat illegálisan az internetről.
2011. március 8. kedd 18:59 - HírExtra
Az ausztrál tartalomipari szövetség, az Australian Content Industry Group megbízásából készített felmérés szerint 2010-ben 4,7 millió fő töltött le illegálisan zenét, filmet, szoftvert és egyéb engedély nélkül közzétett tartalmat az internetről Ausztráliában. A jogvédők szerint a szélessávú internetelérések terjedésével párhuzamosan ez a szám 2016-ra eléri majd az évi 6,5 milliót.

Az ausztrál The Age portál beszámolója szerint a szakértők úgy becsülik, hogy az illegális letöltők a tavalyi évben 900 millió dolláros kárt okoztak az iparágnak, azaz a film-, televízió-, zene- és szoftveripari cégeknek. Az illegális letöltők számának növekedésével 2016-ra ez az érték elérheti az 5,2 milliárd dollárt, míg a 2010 és 2016-os év között realizált veszteség összesen akár 18 milliárd dollárra is rúghat.

A kalózkodás az ausztrál államot tavaly mintegy 190 millió dolláros adóbevételtől fosztotta meg a jelentés szerint. Ez az összeg 2016-ban meghaladhatja az évi 1 milliárd dollárt, míg a következő öt év alatt összesen akár 3,7 milliárd dolláros bevételkiesést is eredményezhet.

Az Australian Content Industry Group azt követően tette közzé adatait, hogy az ausztrál bíróság szerzői jogvédelmi ügyben precedens értékű ítéletet hozott. Az ausztrál szerzői jogvédő szervezet, az AFACT az iiNet internetszolgáltató ellen kezdeményezett peres eljárást, remélve, hogy a bíróság kalózkodás elleni fellépésre kötelezi ítéletében a szolgáltatót. A taláros testület azonban első fokon elutasította az internetszolgáltató felelősségre vonásának lehetőségét. Az AFACT fellebbezett, de kérelmét az ausztrál szövetségi bíróság február végén elutasította.

Forrás: HENT Hírlevél
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását