2024. április 20. - Tivadar

Okostelefonnal a legális zeneletöltésekért

2010 és 2015 között 3,1-ről 5,5 milliárd dollárra emelkedik a legális mobil zeneletöltések forgalma – jósolja a Juniper Research elemző cég tanulmánya.
2011. február 24. csütörtök 15:48 - HírExtra
A MobileTechNews által ismertetett angol tanulmány szerint a mobil zeneletöltések a "digitális zeneipar" egyre fontosabb területévé válnak, és mentőövet jelenthetnek az online kalózkodás által megtépázott lemezkiadók számára.

A múlt század végén terjedésnek induló P2P letöltések szabadesésbe taszították a zeneipart, mivel a fogyasztók a hagyományos hanghordozók helyett a kényelmesebb és olcsóbb, de illegális letöltéseket kezdték preferálni. A piaci szereplők válasza megkésett volt, de mára a törvényes letöltési lehetőségeket kínáló felületek, mint az Apple iTunes oldala, virágzásnak indultak. A mobilkészülékek egyre fontosabb bevételi csatornát jelentenek a legális zeneforgalmazóknak.

A Mobil zenei lehetőségek című elemzés szerzője, Daniel Ashdown szerint a zenelejátszók vesztésre állnak. – Kezdetben a PC-kre való letöltés és az mp3-lejátszókra való továbbmásolás volt az egyetlen lehetőség. De a mobiltelefonok fejlődése elérte azt a pontot, amikor már versenyre kelhetnek technikailag a zenelejátszó eszközökkel. Ha hozzávesszük a könnyű kapcsolódási lehetőséget – csak egy kattintás a zenevásárlás – a többi okostelefon-képességhez, akkor azt mondhatjuk, hogy a verseny el is dőlt a telefonok javára.

A kutatási jelentés ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a kalózkodás elleni háború nem ért véget, csak új hadszíntérre tevődik át. A Juniper elemzői szerint a fájlmegosztás lassan utat talál a mobil rendszerekbe is: a BitTorrent alkalmazások már az Android platformon is elérhetőek. Tekintettel a 4G hálózatok várhatóan gyors térhódítására, a kutatócég szigorúbb szabályozás foganatosítását szorgalmazza a mobilhálózatokban.
Forrás: HENT Hírlevél
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását