2024. április 29. - Péter

Folytatódik Budai Gyula pere

A Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökök által jó hírnév megsértése miatt indított polgári peres eljárás felfüggesztését kérte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos ügyvédje a Pest Megyei Bíróságtól.
2011. március 8. kedd 19:15 - HírExtra
Ennek ellenére a bíró a per folytatása mellett döntött, a kedd délután tartott első tárgyaláson. Mivel a tárgyaláson egyik érintett fél sem jelent meg, a bíró, illetve az ügyvédek vitatták meg: megsértette-e Bajnai, illetve Gyurcsány felperesek jó hírnevét Budai, amikor egy tavaly nyári sajtótájékoztatón - miniszterelnöki megbízottként - azt mondta: "dokumentumok igazolják, hogy Sukoró-ügyben Bajnai is és Gyurcsány is hamisan tanúskodott az ügyészség előtt".

E kijelentés miatt a volt kormányfők - jó hírnevük megsértése miatt - beperelték Budai Gyulát. A felperesek jogi képviselője, Incze András kedden kijelentette, hogy az exkormányfők az eljárás lefolytatása mellett 3-3 millió forint nem vagyoni kártérítést, valamint "elégtételt adó" nyilatkozatot kérnek Budai Gyulától. Kovács Róbert, az elszámoltatási kormánybiztos védője rendkívül eltúlzottnak nevezte az összeget, mondván: egyrészt a felpereseknek bizonyítaniuk kellene a kár mértékét, másrészt, mivel közszereplők, a tűrési kötelezettségük eleve nagyobb.

Lejáratás?

Az ügyvéd felhívta a bíróság figyelmét arra, hogy a sajtó szinte naponta mindent megtesz Bajnai és Gyurcsány "lejáratása" érdekében, vagyis szerinte vizsgálni kellene a felperesek társadalmi megítélését is. Kovács Róbert indítványozta a személyiségi jogi per felfüggesztését, illetve a Tátrai Miklós és társai ellen indított büntetőper "bevárását", hogy kiderüljön védencének igaza. Hozzátette: vitatja, hogy Budai Gyula szó szerint tényleg azt mondta az ominózus tavalyi sajtótájékoztatón, ami a sajtóban megjelent, s ami alapján a volt kormányfők beperelték.

A felperesek ügyvédje az Alkotmánybíróság határozatára hivatkozva kijelentette: a vélemény és a kritika nem terjedhet ki a valótlan tényállításra, különösen akkor nem, ha a kritizáló személynek (Budainak) foglalkozása miatt eleve a tények birtokában kell lennie. Incze András szerint ráadásul azóta sem derült ki, hogy mikor és mit nyilatkoztak "hamisan és ellentmondóan" az ügyészség előtt a felperesek, vagyis épp a tények és a bizonyítékok hiányoznak. A bíró nem adott helyt az eljárás felfüggesztésére vonatkozó kérésnek, mint mondta: eleve tisztázásra vár, hogy mi hangzott el a tavalyi sajtótájékoztatón, illetve szeretné, ha a két felperes és az alperes is személyesen fejtené ki véleményét a legközelebbi, július 7-i tárgyaláson.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008. júliusi cseréjével összefüggésben. A gyanú szerint a magyar állam és egy magánszemély tulajdonában lévő földterületek cseréje következtében 1,3 milliárd forintos kár érheti az államot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását