2024. április 20. - Tivadar

Hamarosan kezdődik Budai Gyula pere

Március 8-án lesz az első tárgyalása annak a személyiségi jogi pernek, amelyet Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökök indítottak Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos ellen a Sukoró-ügy kapcsán.
2011. február 25. péntek 20:06 - HírExtra
Március 8-án lesz az első tárgyalása annak a személyiségi jogi pernek, amelyet Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökök indítottak Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos ellen a Sukoró-ügy kapcsán - értesült az ügyet jól ismerő forrásból pénteken az MTI.

A Pest Megyei Bíróságon kezdődő per fő kérdése az lesz, hogy megsértette-e a volt miniszterelnökök jó hírnevét az alperes Budai Gyula, amikor egyebek mellett azt mondta egy tavaly nyári sajtótájékoztatón: dokumentumok igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai és Gyurcsány is hamisan tanúskodott az ügyészség előtt.

A kétrendbeli rágalmazás címén szintén Budai Gyula ellen indított magánvádas büntetőeljárást a ráckevei bíróság megszüntette. Ennek oka, hogy a fideszes parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztése iránti – az Országgyűlés elnökéhez címzett – kérelemre nemleges válasz érkezett.

A két politikus titkárságai tavaly augusztus 12-én közölték az MTI-vel, hogy Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is beperelte az akkori miniszterelnöki megbízottat július 28-ai kijelentései miatt. A kétrendbeli rágalmazás miatti magánvádas büntetőeljárást a Ráckevei Városi Bíróságnál, a személyiségi jogi polgári peres eljárást a Pest Megyei Bíróságnál indították.

Budai Gyula a perek tárgyát képező sajtótájékoztatón egyebek mellett arról beszélt, hogy birtokába került több olyan angol nyelvű levél, amelyet Bajnai Gordonnak címzett egy izraeli befektető, illetve amelyet Bajnai Gordon és Veres János volt pénzügyminiszter írt az izraeli befektetőnek.

Hozzátette: a 2008. május 26-ai kormányülésről szóló dokumentum angol nyelvű változata is megtalálható a levelezésben, amelynek alapján állítható, hogy mind a két volt kormányfő "valótlan tartalmú, hamis tanúvallomást” tett az ügyészségi meghallgatásán. Mind a két volt miniszterelnöknek konkrét tudomása volt több olyan tényről, amely Sukoró ügyében döntő lehet - fűzte hozzá akkor Budai Gyula.

Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc titkárságai már aznap visszautasították a miniszterelnöki megbízott állításait. Bajnai Gordon titkársága azt is közölte az MTI-vel, hogy a volt kormányfő mindenben együttműködött az ügyészséggel, a hivatal minden kérdésére válaszolt és tanúvallomását nyilvánosságra is hozta.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008. júliusban történt cseréjével összefüggésben. A gyanú szerint a magyar állam és egy magánszemély tulajdonában lévő földterületek cseréje következtében 1,3 milliárd forintos kár érheti az államot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását