2024. április 28. - Valéria
Három magyar idegtudós kapta idén az 1 millió euró összdíjazású „Agy-díjat" (The Brain Prize) - jelentették be Dániában.
2011. március 4. péntek 16:29 - HírExtra
Buzsáki György, Freund Tamás és Somogyi Péter a memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért veheti át a kitüntetést, amelynek rangja, összege alapján, a Nobel-díjéra emelkedhet.

A korszerű idegtudományok művelői előtt álló legnagyobb kihívás az agy információ-feldolgozó működésének megismerése. A hippokampusz, amely az agy halántéklebenyének középvonali oldalán található, kulcsszerepet játszik a térbeli tájékozódáshoz és a személyes tapasztalásokhoz fűződő emléknyomok kialakulásában.

Az utóbbi években jelentős előrehaladás történt az emberi hippokampusz működésének vizsgálatában, a személyes élmények elraktározásával való szoros kapcsolatának feltárásában, az állatokban pedig az idegsejtek és hálózataik szerveződési törvényszerűségének, aktivitásának leírásában. Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György kiemelkedő jelentőségű felfedezései elengedhetetlenek ahhoz, hogy megértsük, miként végzi el a tanuláshoz és emlékezéshez kapcsolt feladatait e nagy jelentőségű agyterület.



A tudományág is kapta


"Ez a díj nemcsak nekünk szól személy szerint, hanem jelzi az egész tudományterület jelentőségét, hiszen az idegtudomány fejlődése most jutott el oda, hogy viszonylag pontos információkat tudunk adni azon idegsejthálózatok működéséről, amelyek kapcsolatba hozhatók a magasabb rendű idegi folyamatokkal. Ez utóbbiakhoz tartozik pl. a tanulás és a memória, vagyis a tapasztalatok bevésődése. Ma már sokkal inkább értjük a tanulási és a memória folyamatok egyes fázisaiért felelős idegsejthálózati aktivitásmintázatokat, az agyi hullámtevékenységeket- ezeket a gondolatokat osztotta meg az mta.hu-val Freund Tamás, az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetének igazgatója, a három díjazott közül az egyetlen, aki Magyarországon él.

Freund Tamás a hír hallatán így jellemezte a három világklasszis magyar idegtudós közötti különleges együttműködést: „Mi az élen jártunk abban, hogy olyan multidiszciplináris megközelítést alkalmaztunk, amely lehetővé tette a komplex agykérgi idegsejthálózatok molekuláris és hálózati szintű anatómiai és elektrofiziológiai módszerekkel történő együttes vizsgálatát. "

"Az elektrofiziológiai módszereket Buzsáki György művelte olyan igényességgel, amire méltán figyelt oda a világ, és tartják őt ma is a memóriafolyamatok fázisaihoz kapcsolt agyi hullámtevékenységek legnagyobb ismerőjének, felfedezőjének. A molekuláris és ideghálózati szintű anatómia hajdani mentorom, Somogyi Péter , és az én szakterületem, itt nekünk sikerült részben koncepcionális, részben módszertani áttörésekkel a világ élvonalába kerülnünk."

"Mindhármunk munkájának értékét, és az előrelépés léptékét megsokszorozta a több évtizedes együttműködés és együtt gondolkodás. A hőskorban a fiziológusok és anatómusok együttműködésére nem volt igazán lehetőség, a hidat képező technikák még hiányoztak. Így mestereink, Szentágothai János és Grastyán Endre professzorok idejében az akkori anatómusoknak főként csak elgondolásaik lehettek a működésről, amelyek valós voltát később mások tesztelték le, ők aratták le a babérokat."

"Az élettanászok előrelépését pedig akadályozta a struktúra és a neurokémia pontos ismeretének hiánya. Nekünk hármunknak kemény munkával megadatott, hogy eleinte együttműködésben, majd saját laboratóriumaink fejlesztésével mi magunk tesztelhettük az anatómiai eredményekből levonható élettani következtetések érvényességét, vagy megfordítva, kezdeményezhettünk a működési sajátosságok alapján anatómiai vizsgálatokat."



A prof megszólal


A dán alapítvány Colin Blakemore professzort, az Oxfordi Egyetem munkatársát kérte fel a díjbizottság vezetésére. Blakemore professzor úgy véli: ahhoz, hogy megértsük az információ feldolgozásával összefüggő folyamatokat az agyban, „az idegsejtek felépítése, valamint a közöttük működő dinamikus kapcsolatok teljes megismerése szükséges. Ezen alapjelenségek jelentős részét Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György kutatásaiból ismerjük. Felfedezéseik, és a hasonló pontos és kreatív munkát igénylő kutatási eredmények nélkül soha nem érthetnénk meg az agy működését."

Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György megosztva kapták az idei „Agy-díjat" (The Brain Prize) „széleskörű, mind elméleti mind kísérletesen kiemelkedő színvonalú kutatásaikért, amelyek feltárták az agykéreg, különösen a tanulási és memória-folyamatokban kulcsfontosságú hippokampusz, ideghálózatainak szerveződését és működését" - áll a díjat létrehozó és azt most első ízben odaítélő Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány hivatalos indoklásában. Mindhárom kutató Magyarországon született. Somogyi Péter Nagy-Britanniában, Buzsáki György az Egyesült Államok New Jersey államában él. Mindhárom tudós érdeklődési területe az a folyamat, ahogyan az idegsejtek hálózatai feldolgozzák az információt az agyban.
Forrás: MTA/HírExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását