2024. április 24. - György

A felmelegedés összefügg a hideg telekkel

Jelentős mértékű összefüggés mutatkozik az éghajlat felmelegedése és az utóbbi évtizedben Európában beköszöntő hideg telek között - állítják tudósok.
2010. december 22. szerda 13:57 - HírExtra
Újabb kutatások szerint épp a magasabb hőmérsékletek okozzák a különösen hideg teleket. A németországi Potsdamban működő klímakutató intézet szakembere szerint mindennek hátterében a sarki jégtakaró olvadása húzódik meg. A felmelegedés miatt a jégpáncél 20 százalékkal csökkent az utóbbi három évtizedben, az évszázad végéig pedig teljesen el is tűnhet.

A napsugarakat így egyre kisebb mértékben veri vissza a jég, ezáltal nagyobb mértékben melegítik a bolygó felszínét a sarkvidéken. A fogyatkozó jég miatt felborul a tengernyomás rendszere - magyarázta Stefan Rahmstorf, az intézet kutatója. "Tegyük fel, hogy az óceán nulla fokos lesz" - folytatta.

"Ez így is nagyon meleg a sarkvidéken télen uralkodó levegőhőmérséklethez képest. Ez jelentős meleg lökést ad a légkörnek, mindez végül óriási változásokhoz vezet" - fejtegette a kutató.
Az eredmény - derül ki az intézet tanulmányából - egy olyan magasnyomású rendszer, amely jelentős mértékben Európa felé tolja a sarkvidéki hideg téli levegőt.

Ezek az anomáliák megháromszorozhatják az extrémhideg telek esélyét Európában és Észak-Ázsiában - mondta Vladimir Petoukhov, a tanulmány vezető szerzője. A fizikus ugyanakkor megjegyezte, hogy más magyarázatok is lehetnek a dermesztő telekre, mégpedig a Nap aktivitásának csökkenése, valamint a Golf-áramlat változása. Ezek szintén éreztetik hatásukat - fogalmazott.

A tudósok kiemelték, hogy az utóbbi évek szokatlanul hideg európai telei nem csengenek egybe a világszerte zajló folyamatokkal, amelyek épp azt mutatják, hogy a 2010-es év a legmelegebb lehet a megfigyelések kezdete óta. "Ha kinézek az ablakomon, 30 centi vastag hótakarót látok, a hőmérő pedig mínusz 14 fokot mutat" - mondta Rahmstorf. "Ugyanakkor Grönlandon nulla Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértünk decemberben" - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását