2024. április 29. - Péter
A Széll Kálmán Terv célja, hogy csökkentse az államadósságot, megakadályozza annak újratermelődését és tartós lendületbe hozza a magyar gazdaságot.
2011. március 1. kedd 12:17 - HírExtra
A cél

A Széll Kálmán Terv célja, hogy csökkentse az államadósságot, megakadályozza annak újratermelődését és tartós lendületbe hozza a magyar gazdaságot - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kedden Budapesten. A közigazgatási és igazságügyi miniszter kifejtette: ehhez nem megszorításokra, hanem szerkezeti átalakításokra van szükség, amelyek sorát - az államigazgatás átalakításával, a munkaközpontú adórendszer megteremtésével és az Új Széchenyi Terv elindításával - a kormány már megkezdte. Az átalakítások célja egy erős, versenyképes Magyarország - mondta Navracsics Tibor.

A kormány számos terület átalakítását tervezi az államadósság csökkentése érdekében - mondta Navracsics Tibor.

A kormány 2011 április elsejétől kezdi meg a konzultációkat egy új gyógyszer-finanszírozási rendszer kialakításáról, majd megalkotják az ehhez szükséges jogszabályokat, és 2011 július elsejétől életbe lép az új rendszer - mondta Navracsics Tibor. Hangsúlyozta: a kormány emellett 298 milliárd forintot kíván fordítani az egészségügy korszerűsítésére az Új Széchenyi Terv keretében.

A további intézkedések a rezsiköltségeket, a közbeszerzést, a közmunkaprogramot, a rokkanttá nyilvánítás és a korengedményes nyugdíjak rendszerét érintik, ezek részleteit, szabályozását ugyancsak 2011 július elsejéig alakítják ki. Ugyaneddig az időpontig átalakítják a közszolgálati életpálya modellt, a táppénz-folyósítás szabályait.

A kormány 2014 végére a bruttó hazai termék 65-70 százalékára tervezi csökkenteni az államadósságot - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Mindent megtesznek

A miniszter azt mondta: minden olyan intézkedést meghoznak, ami ezt a célt segíti elérni. Mint mondta: hét területen szerkezeti átalakításokkal, strukturális reformokkal érik el, hogy megszűnjön a pazarlás, és az adósság ne halmozódjon tovább.

Matolcsy György szavai szerint a kormány a lehetséges forgatókönyvek közül azt választotta, amely a bajok gyökerét megtalálva közép- és hosszú távon egy fenntartható növekedési útra tereli Magyarországot. Szerinte az adósságot, az eladósodást, az államadósságot kell "megtámadni".

A kormány tervei szerint az államadósság csökkentése együtt jár majd a költségvetési hiány csökkentésével: idén 2,9, 2012-ben 2,5, 2013-ban 2,2, 2014-ben pedig 1,9 százalék lehet a GDP arányos költségvetési hiány.

A kabinet rögzíti azt is, hogy az új alkotmány olyan passzusokat is tartalmaz majd, amelyek megakadályozzák az ország újabb eladósodását.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását