2024. május 29. - Magdolna
Tunézia, Egyiptom, Jemen, Jordánia és Marokkó után Líbiát is elérte a forradalmi láz. A Nyugat szempontjából Líbia sorsa is kulcsfontosságú, hiszen az ország hatalmas olaj-és földgázkészlettel rendelkezik.
2011. február 22. kedd 13:51 - Hassan Szihám

Fejetlen tömeg

A lázadásnak nincs központi eszméje, nincs vezetője, ahogy külpolitikai stratégiájuk sincs. „Kadhafi soha semmilyen ellenzéket nem tűrt el. Papíron léteztek kisebb pártok, amiket Kadhafi hozott létre” – mondta Nógrádi.

Ezek a felkelések annyira spontánok, hogy nem tudják kitermelni saját vezetőiket ilyen gyorsan. „A legvalószínűbb, hogy Nyugaton élő líbiaiak rájönnek, hogy ők ellenzéki vezetők voltak, és megjelennek a színen” – mondta Nógrádi.

„Abban a pillanatban, hogy Kadhafit eltávolítják, újabb vezetőjelöltek tűnnek majd fel. Ez így volt mindig a történelemben. Az biztos, hogy ami Líbiában eddig volt, az már nem állítható vissza.”



A bevándorló-kártya megjátszva

Kadhafi rendkívül okosan próbálja menteni a menthetőt. A felkelés kezdetekor behívatta magához a magyar nagykövetet mint az EU soros elnökének reprezentánsát, és közölte, hogy amennyiben az EU külügyi biztosa továbbra is támadja a líbiai folyamatokat, szabadjára engedi a migrációt.

„Az olaszok már így is fejre álltak attól, hogy egy hét alatt átjött ötezer ötszáz ember Tunéziából. Kadhafi azzal riogatott, hogy óriási embertömeget juttat át az olaszokhoz, és ezzel egy olyan olasz-EU ellentétet hoz létre, amiből sem az EU, sem az olaszok nem tudnak jól kijönni” – mondta Nógrádi a HírExtrának.

Berlusconi még most is azt mondja, kezdjenek tárgyalásokat Kadhafival, azonban rajta kívül ezt csak a cseh külügyminiszter támogatja.

Westerwelle szerint egy olyan segélyt kéne adni a Magreb-térségnek, mint amilyet Európa kapott a második világháború után. A cél az, hogy demokrácia és stabilitás legyen, valamint különböző beruházások létesüljenek, és ezáltal ne jöjjenek át a migránsok Európába. Westerwelle szerint, ha nem segítünk, az még többe fog kerülni.



Az olaj-kártya az aduász?

Európa viszonya Kadhafival rendkívül érzékeny. A tömegpusztító fegyverek gyártásának 2003-as beszüntetése után a Nyugat számára Kadhafi egy megtűrt partner lett. Erre rásegített az is, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után Kadhafi szinte elsőként ítélte el az akciót.

Jelenleg az EU-nak még nincs egységes álláspontja, Németországban válságstábot állítottak fel, az ENSZ Biztonsági Tanács pedig most ülésezik. Európa habozása mögött az állhat, hogy Líbiából látják el az EU jelentős részét földgázzal és kőolajjal. A líbiai szénhidrogének nemcsak hogy kiváló minőségűek, de közelsége miatt rendkívül olcsón jutunk hozzá, mivel nem terhelik magas szállítási költségek.

„Európa rövidtávon nem függ a líbiai olajtól, hiszen óriási tartalékai vannak. Viszont az vitathatatlan, hogy Líbia nagyon sok dél-európai állam legfőbb olajellátója. Mivel Líbia bevételének nagy része ebből származik, bármilyen kormány is kerül hatalomra, az már másnap megkezdi a kőolaj kitermelést” – mondta Nógrádi a HírExtrának.

Az viszont biztos, hogy az olaj ára felmegy, ahogy az ilyen esetekben az lenni szokott, de magában az ellátásban komoly problémák nem lehetnek.

„Az igazi botrány akkor lesz, ha a dominó eléri Szaúd-Arábiát is, ahol az elnyomás alatt levő síita kisebbséget Irán támogatja” – mondta Nógrádi. „A dominó ugyanis tovább dől, és jelenleg lehetetlen megmondani, hol áll meg.”

Bejelentkezett
Rövid időre megjelent a tripoli állami televízióban Moammer Kadhafi líbiai vezető, hogy bejelentse: Tripoliban tartózkodik, és nem menekült Venezuelába, mint azt korábban elhíresztelték. Kadhafi egyik tripoli rezidenciája előtt, feje fölé esernyőt tartva mutatkozott, amint helyet foglal egy gépkocsiban. Tripoliban két napja esik az eső.

A líbiai vezető helyi idő szerint kedden hajnali két óra körül jelent meg a képernyőn, mindössze 22 másodperc erejéig.Közölte azt is: most a Zöld térre megy, hogy találkozzon az ifjúsággal, és bizonyítsa, nem menekült Venezuelába, amint azt a "kóbor kutyák" által irányított külföldi televíziók és médiák híresztelték.

forrás: MTI


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását