2024. május 6. - Ivett, Frida

Menekítik az EU-s állampolgárokat

A líbiai elnyomást elítélő közös állásfoglalás szövegén dolgoznak az Európai Unió országainak külügyminiszterei, akik az előző este tartott munkamegbeszélés után hétfőn egész nap folytatják tanácskozásukat Brüsszelben.
2011. február 21. hétfő 11:14 - HírExtra
EU: elítélik az elnyomást

Az uniós tagállamokat képviselő Tanács elítéli a békés líbiai kormányellenes tüntetőkkel szemben alkalmazott elnyomást, és sajnálkozásának ad hangot az erőszak, a polgári személyek halála miatt. A miniszterek le kívánják szögezni azt is, hogy a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát tiszteletben kell tartani. A miniszterek kimenekítési tervet is készítenek az uniós állampolgárok esetleges kimenekítésére Líbiából, különösen Bengáziból, ahol a legsúlyosabb a helyzet.

Laurent Wauquiez francia EU-ügyi miniszter ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg nem fenyegeti közvetlen veszély a Líbiában tartózkodó mintegy 750 francia állampolgárt.

Még nem tudni pontos adatokat a halottakról

Líbiában egyes adatok szerint már közel kétszáz halálos áldozatot követelt a rendszerellenes tiltakozókkal szemben alkalmazott karhatalmi erőszak.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője még szerdán felszólította a líbiai vezetést, hogy hagyjon fel az erőszak alkalmazásával. Válaszul Tripoliban azt hozták az Európai Uniót képviselő magyar nagykövet tudomására: Líbia felfüggeszti az EU-ba irányuló illegális bevándorlás megfékezését célzó együttműködést, ha az unió tovább kommentálja a líbiai belső eseményeket.

Be kell szüntetni az erőszakot

Martonyi János külügyminiszter vasárnap este határozottan visszautasította, hogy Líbia ezt a két dolgot összekapcsolta. Késő este, a munkavacsora után a külügyminiszterek közös nyilatkozatban erősítették meg az erőszak beszüntetését követelő álláspontjukat.

Eközben az észak-afrikai partok felől újra érkeznek sorra a menekülteket szállító hajók az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére, ahol az olasz hatóságok uniós szakemberek segítségével igyekeznek megbirkózni a menekültáradattal. A jelek szerint a menekülthullám mindenkori nagyságát sokkal inkább a tengeri időjárás, mintsem a líbiai hatóságok "megfékező" közreműködése befolyásolja.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását