2024. május 14. - Bonifác
Farkas Bertalannal, az első és eddig egyetlen magyar asztronautával beszélgettünk az űrkutatás jelenéről és jövőjéről.
2011. február 21. hétfő 06:07 - Győry S. József

A nyolcvanas években a két nagyhatalom alábbhagyta a fejlesztéseket. A hidegháború végével magyarázható mindez?

Űrprogramra mindig is szükség volt; a hidegháborúban és utána is, mikor kissé megszelídült az egymás iránti politika. Jelenleg és későbbiek folyamán is nagy szükség lesz az űrprogramra.



Míg korábban csak pilótákból lehettek űrhajósok, addig 2010-ben, a SpaceShip Two jóvoltából megnyílt a lehetőség a civil űrturizmus előtt. Véleménye szerint egy átlagos ember fizikailag képes lehet az űrutazása?

Ezt mindig az adott területen praktizáló szakorvos dönti el. Űrturizmus létezik, bár korábban mindez elképzelhetetlen lett volna. Az oroszok nagy előrelépést tettek ennek érdekében. Örülök neki, ha földi halandó az űrbe juthat és rácsodálkozhat a bolygónk szépségére. Biztos vagyok benne, hogy a filozófiánkat, gondolkodásmódunkat is megváltoztatná az, ha a Földet az űrből láthatnánk, bármikor. Muszáj lenne mindez annak érdekében, hogy ez a kis kék bolygó ötszáz év múlva is életteret adjon az emberiségnek.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a civil űrhajózás méltó társa legyen a kormányok által finanszírozott űrprojecteknek, esetleg kivegye a kezükből az irányítást?

Két dolgon, múlik mindez. Számolni kell azzal a jövőben, hogy ki mit lát az űrtevékenységben. Van olyan, aki pusztán az „őrületet” látja az egészben, vagyis azt, hogy az űrturistáknak biztosítják a vakációjukat. Ez teljes mértékben üzleti tevékenység. A másik gondolkodásmód a tudományé.



Ha lehetősége lenne bárhová eljutni és - ikerparadoxon nélkül, jelenlegi időben - visszatérni, mit nézne meg szíve szerint az univerzumban?

Szívem szerint három-négy hónapig maradtam volna fent, ez az az időtartalom, ami az érdembeli emberi munkavégzés határa a világűrben. A Föld látványa, szépsége sokkal inkább foglalkoztat, minthogy a Marson találtunk, vagy nem találtunk vizet. Én egy kicsit földhözkötöttebb űrkutatással szeretnék foglalkozni és hallani a jövőben. Bármikor, örömmel visszatérnék az űrbe, bár az űrhajósok is öregszenek.

Csillagvárosban, és az USA-ban is megkérdezik a kollégáim, barátaim, hogy mikor repülök ismét. Felvinnének, lenne hát lehetőségem ismét az űrutazásra, ám ennek nincs meg az anyagi háttere. A kormányunknak is számtalan dolga van és nem biztos, hogy az a legfőbb tervük, hogy ismét feljuttassanak egy magyart a világűrbe.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását