2024. május 17. - Paszkál

A zentaiak Gödöllőn kérik a kettős állampolgárságot

Gödöllő szerbiai testvérvárosából, Zentáról pénteken 15 fő érkezett a polgármesteri hivatalba azzal a céllal, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás keretében magyar állampolgárságért folyamodjanak.
2011. február 19. szombat 14:30 - HírExtra
A vendégek az állampolgársági kérvények beadása után az Erzsébet királyné szállodában költötték el ebédjüket, majd az európai uniós elnökségi helyszínéül szolgáló Grassalkovich Kastéllyal ismerkedtek.
Csízik Károly alpolgármester, a csoport vezetője elmondta, hogy harmincan indultak útra a vajdasági városból, s mivel több magyarországi testvérvárosuk is van, a buszon utazók fele az egyikben, Dabason leszállt, hogy gyorsabban végére érjenek az ügyintézésnek. A város alpolgármestere szerint miután több emberöltőt kellett várniuk a külhoni magyaroknak e lehetőségre, a félnapos út egyáltalán nem okozott fáradtságot.

Gödöllőig kísérte az utasokat a magyar és szerb nyelven megjelenő Zentai Közlönyt szerkesztő Máriás Endre, aki már többször járt Gödöllőn színjátszókkal illetve diáktudósokkal és szintén beadta a kérelmét. A Zentához tartozó Bogarason gazdálkodó Zabos család fele folyamadott most magyar állampolgárságért.

Az édesanya, az önkormányzati képviselő Erika és lánya, Evelin érkezett a busszal, aki első évfolyamos egyetemista a Szegedi Tudományegyetem földrajz szakán. Mint elmondták, a családfő és a fiú testvér is élni fog az egyszerűsített honosítási eljárás adta lehetőséggel, de nekik még nem sikerült beszerezniük a szükséges okmányokat.

Sava Vujicic édesanyja szabadkai magyar asszony volt, s bár a neve szerb, magyarnak érzi magát. Számos magyarországi továbbképzésen vett részt, s magyar nyelven is tanít a magyarkanizsai középiskolában. Mint elmondta, sok mindennel foglalkozik, köztük a Magyarország és Szerbia közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztéséből is kiveszi a részét.

A kérelmüket most beadott zentai polgárok a tervek szerint június végén, a Magyar Szabadság Napja ünnepségén teszik majd le ünnepélyes esküjüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását