2024. május 16. - Mózes, Botond

Kettős állampolgárság: oda a remény?

A szlovák kormánykoalíció csütörtökön visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát, amelynek értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járt volna az eredeti állampolgárság elveszítésével.
2011. február 10. csütörtök 12:40 - HírExtra
A törvény ilyen értelmű módosítását a Fico vezette balközép koalíció fogadtatta el tavaly, válaszul a külföldi magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti jogszabályra.

Az Iveta Radicová miniszterelnök vezette új jobbközép kormánykoalíció hatalomra kerülése után azonnal megígérte, hogy módosítja ezt a szabályt, s nem engedi büntetni a szlovák állampolgárokat, a négypárti koalíció azonban hónapok óta nem tudott egységes álláspontra jutni a kérdésben. Néhány napja ugyan megszületett a végleges koalíciós álláspont, de azt öt koalíciós képviselő - az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek nevű frakció a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párton belül, valamint a kereszténydemokrata Radoslav Procházka - nem voltak hajlandóak támogatni.

A kormány azután hátrált meg, hogy Matovicék saját javaslattal a koalíciós indítványt is módosították. Miután a parlament - az ellenzék teljes támogatásával - elfogadta Igor Matovic képviselő tervezetét, hogy csak azok veszítsék el állampolgárságukat, akik lakhely nélkül kapnak állampolgárságot a másik államtól, a koalíció visszavonta saját indítványát.

Mindezek alapján tárgytalanná vált az államigazgatási törvény módosítása is, ami a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) feltétele volt a koalíciós állampolgársági törvénymódosítás támogatásához. Az ő feltételüket - kettős állampolgárok ne tölthessenek be bizonyos állásokat, ahol titkos, illetve szigorúan titkos információkkal kerülnek kapcsolatba - a koalíciós képviselők hajlandóak voltak támogatni. A KDH azonban a fejlemények következtében az államigazgatási törvény módosításának javaslatát szintén visszavonta.

A koalíciós javaslat lényege az volt, hogy a magyar állampolgársági törvény a Szlovák Köztársaságban nem lesz érvényes, illetve hogy a jövőben már nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki felvenné egy másik ország állampolgárságát, ahogy az a tavalyi, Robert Fico-féle szigorítás óta hatályos. Aki ennek alapján máris elveszítette szlovák állampolgárságát, az visszakapta volna azt. A szerdán lezajlott rendkívüli indulatos vitában, illetve a kulisszák mögötti tárgyalásokban Bugár Béla, a Híd elnöke azt is meglebegtette: ha nem fogadják el az állampolgársági törvény módosítását, akkor a Híd a jövőben nem fogja tartani magát a koalíciós szerződéshez, s nem szavaz meg automatikusan minden koalíciós javaslatot.

Újabb módosító javaslat az állampolgársági törvény témájában fél év múlva nyújtható be. A koalíciónak 79, az ellenzéknek pedig 71 képviselője van a 150 tagú szlovák parlamentben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását