2024. május 17. - Paszkál

Kíváncsi az LMP-re?

Az LMP szigorú feltételrendszert dolgozott ki arra, hogy milyen garanciák alapján hajlandó részt venni az alkotmányozás folyamatában.
2011. február 13. vasárnap 15:09 - HírExtra
Az LMP szigorú feltételrendszert dolgozott ki arra, hogy milyen garanciák alapján hajlandó részt venni az alkotmányozás folyamatában; a párt frakciója a részletes álláspontját kizárólag kedden, a parlament plenáris ülésén ismerteti - mondta Schiffer András, a képviselőcsoport vezetője az MTI-nek.

A frakcióvezető e döntést azzal indokolta, hogy, miután parlamenti eljárásról van szó, ennek az a módja, hogy bent, a Ház falai között hozzák nyilvánosságra álláspontjukat, nem pedig "üzengetésekkel". A politikus hangsúlyozta, két korábbi aggályuk továbbra is megmaradt. Ezek a miniszterelnök, illetve a Fidesz alkotmányossághoz való viszonyára, valamint az alkotmányozási eljárás morális legitimációjára vonatkoznak.

"Nem az a kérdés, hogy az LMP részt vesz-e az alkotmányozásban, hanem az, hogy az emberek részt vehetnek-e, és nem az LMP-nek vannak feltételei, hanem a demokratikus alkotmányozásnak. Mi ezeket a feltételeket szeretnénk megteremteni" - jelentette ki Schiffer András.

Az LMP országos politikai tanácsa szombati ülése után kiadott közleményében azt írta: a testület azt javasolja a párt parlamenti frakciójának, hogy csak és kizárólag abban az esetben térjen vissza az alkotmányozáshoz, ha a Fidesz még az alkotmányozási folyamat elején konkrét lépésekkel nyilvánvalóvá teszi, "hogy szakít az elmúlt hónapok jogállamromboló politikájával".

A kormánypártnak "egyértelmű és kőkemény garanciákat" kell adnia arra, hogy "nem erőből, hanem a kétharmados parlamenti többségnél szélesebb társadalmi támogatottsággal fogadják el az új alaptörvényt" - fogalmaztak a közleményben. Kitértek arra is: a tanács azt javasolja a párt frakciójának, hogy az alkotmányozási folyamatban való részvétel feltételeit konkrét jogszabálytervezetek formájában nyújtsa be az Országgyűlésnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását