2024. április 28. - Valéria

Mit akar Obama Egyiptomban?

Az amerikai elnök felszólította egyiptomi kollégáját, hogy hozzon "helyes döntést".
2011. február 5. szombat 09:28 - HírExtra
Barack Obama ugyanakkor nem mondta ki nyíltan, hogy azonnali lemondásra kéri Hoszni Mubarakot. A Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel pénteken Washingtonban tartott közös sajtótájékoztatón Obama kijelentette, hogy Mubaraknak át kell gondolnia, milyen örökséget hagy maga után közel harminc évi kormányzás után, és azonnal meg kell kezdeni a hatalom rendezett átadását. Emlékeztetett arra, hogy Mubarak már meghozta első helyes döntését, amikor lemondott a szeptemberben esedékes elnökválasztáson való indulásról.

Obama szerint az a legfontosabb, hogy Mubarak eldöntse, miként vigyék véghez a hatékony, tartós és legitim átmenetet. "A kulcskérdés, amelyet fel kell tennie magának az, hogy miként tudok magam mögött hagyni egy örökséget, amelyben Egyiptom képes lesz keresztülmenni ezen az átmeneti perióduson" - fogalmazott Obama, hozzátéve, hogy reményei szerint Mubarak elnök helyesen dönt.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok megfigyelőként szemléli a hatalomátadás átmeneti folyamatát, amelyben valódi reformok végrehajtására van szükség, nem az ellenzéknek tett gesztusokra. Kiemelte azonban, hogy Egyiptom jövőjéről az egyiptomi népnek kell döntenie, s az átmeneti folyamat részeként tisztességes és szabad választásokat kell tartani.

Obama kijelentette azt is, hogy Washington ellenzi az erőszakot, mint a válságra adott választ. Óva intett az erőszaktól, és ismét elfogadhatatlannak minősítette a tüntetők és az újságírók elleni erőszakot.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője előzőleg megismételte, hogy Mubaraknak és kormányának széles körben kell tárgyalnia az ellenzéki csoportok és a civil társadalom képviselőivel, hogy megvessék az új kormányzati rendszer alapjait. Szavaival azt is értésre adta, hogy a másfél hete kirobbant válság megoldásának egyetlen útja az, ha Mubarak gyorsan távozik a hatalomból. "Vannak konkrét intézkedések, amelyeket Mubarak és alelnöke fogadhat el, hogy elinduljon egy valódi változás, amely csökkentheti a bizonytalanságot, és lehetővé teheti, hogy az ország ne süllyedjen káoszba" - mondta Gibbs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

TheFallen
2011. február 5. 10:39
Több tejet.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását