2024. május 14. - Bonifác

Mubarak nem fog lemondani?

Ahmed Safík egyiptomi kormányfő kizártnak tartja, hogy Hoszni Mubarak elnök átadja a hatalmát az alelnöknek - derül ki egy interjúból, amelyet a dubaji székhelyű al-Arabíja televíziónak adott.
2011. február 4. péntek 21:48 - HírExtra
Mubarak nem mond le?

"Szerintem kizárt, hogy elfogadja az átadásra vonatkozó javaslatot... Nincs oka a visszalépésre, a jelenléte a stabilitás egyfajta záloga" - mondta. A The New York Times csütörtöki jelentése szerint az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat egyiptomi illtékesekkel Mubarak haladéktalan távozásának formájáról, és a hatalom átadásáról egy ideiglenes kormánynak, amely élén Omar Szuleimán alelnök állna. A Fehér Ház szóvivője ezt nem erősítette meg.

Szuleimán a tervek szerint szombaton találkozik a magukat Bölcsek Tanácsának nevező egyiptomi politikai csoportosulás képviselőivel, hogy megvitassák a megoldást az alkotmány azon pontja alapján, amely lehetővé teszi, hogy az elnök átruházza hatalmát a helyettesére.

Ez kompromisszum lehetne a tüntetők követelése, és Mubarak bejelentett szándéka között, hogy szeptemberi elnökválasztásig hivatalában marad.

Plakáton közlik a követeléseket a tüntetők


A tüntetők pénteken egy óriási plakátot feszítettek ki a Tahrír téren, és ezen hét pontban összegezték követeléseiket: az elnök mondjon le, oszlassák fel a parlamentet, azonnal töröljék el a rendkívüli állapotot, alakuljon ideiglenes egységkormány, válasszanak parlamentet az alkotmány megváltoztatására és a szeptemberi elnökválasztás előkészítésére, ítéljék el a "mártírok" halálért felelős személyeket, és ítéljék el a korrumpálódott személyeket, valamint az ország javainak elorzóit.

A hét folyamán tizenegy ember halt meg

A téren a nap folyamán 300 ezernél is több ember fordult meg, hogy támogassa a követeléseket.

Az egészségügyi miniszter pénteki tájékoztatása szerint a héten 11 ember vesztette életét a kairói összecsapásokban.

Hatalmas tömeg demonstrál


Több tízezer ember tüntet Hoszni Mubarak egyiptomi elnök rezsimje ellen az észak-egyiptomi Alexandriában a "távozás péntekje" alkalmából. A városközpontban található Kaed Ibrahim mecset előtt tüntetők többsége a legnagyobb egyiptomi ellenzéki erő, a Muzulmán Testvériség híve. "Le Mubarakkal, le a rezsimmel!" - skandálta a tömeg. A tiltakozáson a Kefaja (Elég), az Április 6. és Mohamed el-Baradei - a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egykori főigazgatója - támogatói is jelen vannak.

Szobi Száleh, a Muzulmán Testvériség egyik illetékese szerint 25 ezren gyűltek össze Alexandria Raml nevű negyedében, és a többi körzetben tüntetőkhöz hasonlóan ők is csatlakoznak a Mubarak lemondását követelő délutáni menethez, amelyen a szervezők reményei szerint országszerte egy millióan vesznek részt.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását