2024. május 18. - Erik, Alexandra

El-Baradeit házi őrizetbe vették

Az egyiptomi hatóságok pénteken bejelentették, hogy házi őrizetbe helyezik Mohamed el-Baradei ellenzéki vezetőt.
2011. január 28. péntek 16:21 - HírExtra
A Nobel-békedíjas politikus péntek délután csatlakozott egy békés tüntetéshez Kairóban. Ezt megelőzően rendőrök egy időre feltartóztatták, nem engedték, hogy a péntek déli ima után kilépjen egy mecsetből.

Emiatt Baradei hívei kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik válaszul vízágyúkat vetettek be. Eközben a parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke felszólította Hoszni Mubarak államfőt: indítson "példátlan reformokat", hogy elkerülje egy "forradalom" kirobbanását.

A Nobel-békedíjas politikus péntek délután csatlakozott egy békés tüntetéshez Kairóban. Ezt megelőzően rendőrök egy időre feltartóztatták, nem engedték, hogy a péntek déli ima után kilépjen egy mecsetből Kairó Giza nevű kerületében. Emiatt Baradei hívei kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik válaszul vízágyúkat vetettek be.

Baradei kairói házát rendőrök vették körül, s a tüntetésről hazatérő politikussal közölték, hogy nem hagyhatja el otthonát. Baradei csütörtök éjjel tért vissza Bécsből Egyiptomba, és kijelentette, hogy kész a rendszer megváltoztatását követelők élére állni.

Eközben a parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke felszólította Hoszni Mubarak államfőt: indítson "példátlan reformokat", hogy elkerülje egy "forradalom" kirobbanását. Musztafa el-Fekki az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízióinak adott nyilatkozatában pénteken kijelentette, hogy a világon sehol sem képesek véget vetni a forradalomnak rendfenntartó erők. "A biztonsági erő önmagában nem elegendő, maga az elnök az egyetlen, aki véget tud vetni ezeknek az eseményeknek" - mondta a politikus, reformokra szólítva fel Mubarakot.

Egyiptomban péntek hajnal óta nem működik az internet, s a mobiltelefon-szolgáltatás is leállt gyakorlatilag az egész országban. A mozgósítás eszközéül szolgáló technológia blokkolásának dacára sok ezren, elsősorban fiatalok, vonultak az utcákra a városokban. Kairóban a déli ima után kezdett el felforrósodni a hangulat. A belvárosban gyorsan összecsapások robbantak ki a rendőrök és a tüntetők között, más negyedekben viszont békésen kezdődtek a demonstrációk, bár a központ felé tartó kis csoportok egyre népesebbé váltak.

A fővárosban legalább három tüntető vesztette életét, őket feltételezhetően túl közelről érte gumilövedék - közölték belbiztonsági források. Az összecsapás az Egyiptomi Múzeumnál, a Tahrír tér közelében történt, vagyis az eddigi tüntetések centrumában. A teret a rendőrség lezárta, de a tömeg ostromolja.

Szuezben ugyancsak meghalt egy tüntető, egy 30 éves sofőr. Őt állítólag szintén lelőtték. A város központjából kiszorultak a rendőrök, miután a sokezres tömeg áttörte a biztonsági kordont és lángba borított egy rendőrőrsöt.

Kairóban egy órára feltartóztattak négy francia újságírót, köztük a Le Figaro című újság munkatársát. A kairói eseményekről tudósító franciák együtt voltak, és civil ruhás nyomozók egy utcán állították meg őket. Bár az újságírókat nem vitték be egy rendőrőrsre, egy órát kellett vitatkozniuk a helyszínen, amíg tovább nem engedték őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását