2024. május 16. - Mózes, Botond

Szavazójog a határon túliaknak

A kettős állampolgársági törvény kapcsán már rég nem a gyurcsányi 23 millió román félelmetes víziója, hanem a választójog kényes kérdése kerül előtérbe. Megijedni megint nem kell, de kinek lesz jó, és hogyan fogják kommunikálni?
2011. január 25. kedd 17:50 - HírExtra
Az eddigi eseményekből nyilvánvaló, hogy a kormány szeretné megadni a határon túliaknak – azaz a kettős állampolgárságot felvevőknek – a választójogot. Ennek praktikus oka van: a hatalmon maradás. Mert ne legyünk szemellenzősek, a határon túli magyarság mindig is jobban kedvelte a jobboldali kormányokat, mint a balosakat, netalán a liberális eszmék pártjait. Ennek történelmi gyökerei és persze hatalomtechnikai okai vannak. A határrevízió vízióját csak jobboldali pártok tudják a horizont fölött lebegtetni, a balosak félnek tőle mint a tűztől. Ez pedig eldönti a szimpátia kérdését.

Nem eszik forrón

A Fidesz számára bővítené valamivel a szavazóbázist, ha sikerülne választójogot adni a kettős állampolgároknak. Ám ne gondoljuk, hogy túl sokat jelentene. Már most látszik, hogy nem lesznek milliós nagyságrendben az állampolgárságot kérők.

Izgalmas kérdés, hogy mivel fogják megmagyarázni nekünk a fideszes kommunikátorok, hogy megadjuk számukra a választójogot. Hiszen olyanoknak, akik nem élnek velünk egy országban, miért kellene beleszólniuk az itt kialakítandó hatalmi struktúrába? Ezzel ugyanis abba az újraelosztási rendszerbe szólnának bele, amiből ők nem profitálnak (esetleg nagyon minimálisan), illetve valójában részt sem vesznek benne.

Óvatosan

Milyen alapon adnánk tehát meg a választójogot azoknak, akik nem élnek velünk? Természetesen, akik kettős állampolgárként Magyarországon dolgoznak, itt vásárolnak, itt fizetik az áfát, itt veszik a benzint, használják az utat stb, joguk lehet beleszólni a hatalmi arányok kialakításába. Ehhez persze legalább az ideiglenes lakcím megléte lenne szükséges. (Amivel egy gyergyói, vagy vajdasági lakos nyilvánvalóan nem fog rendelkezni).

Nehéz ügy lesz tehát úgy kialakítani a választási rendszert, hogy senkit (értsd: anyaországit is határon túlit) ne érjen hátrányosan a dolog, s főként nehéz lesz úgy megmagyarázni, hogy azt minden gond nélkül elhiggyük.

Billentés

És bármenyire is kevés lehet azok köre, akik beleszólhatnak a választásba, ha szoros lenne az eredmény, akkor bizony sokat számíthat, hogy merre felé billenti a mérleg nyelvét a kettős állampolgárok voksa.

Ebből pedig következik, hogy egészen érdekes kampány elé nézhetünk. A pártoknak ugyanis majd meg kell szólítani ezeket az új szavazókat is. Kérdés, hogy az LMP vagy az MSZP miként tudja ezt majd megtenni.

Szavazójog
"Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság lesz." - nyilatkozta Semjén Zsolt, még tavaly áprilisban, majd nem sokkal azután az Országgyűlés megszavazta az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló, általában csak kettős állampolgárságként emlegetett törvényt. Az akkortájt kibontakozó társadalmi vita kulcskérdése az volt: az "új" magyar állampolgárok elnyerik-e a szavazójogot is, a nemzethez való tartozás legmagasabb fokú kifejezésén túl.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását