2024. április 26. - Ervin
Már egy hete itt az Új Széchenyi Terv. Baldauf Aladárt a Vállalkozók Szövetségének elnökét kérdeztük a várható hatásokról.
2011. január 20. csütörtök 13:28 - Tóbiás Gábor
Mi a Magyar Vállalkozók Szövetségének az álláspontja az Új Széchenyi Tervről?

Teljesen biztosak voltunk benne, hogy a Széchenyi Tervet folytatni fogja a kormány, viszont nem látjuk azokat a forrásokat, amikből finanszírozni lehet.

Tudtunkkal az Európai Unió sem lelkesedett a dologért. Azt mondták, hogy az Új Magyarország tervet kellene folytatni és a Széchenyi Tervre nem fognak adni egy vasat sem. Mindez azért félelmetes, mert attól tartunk, hogy a frissen megszerzett nyugdíjkassza-pénzeket  ide csoportosítja majd át a kormány.

Ugyanakkor szükség van egy ilyen nemzeti jellegű, főleg a kis- és középvállalkozások támogatását szolgáló projektre, mint az új Széchenyi Terv. De tartunk tőle, hogy egy blöff az egész.

Tehát a fő probléma források hiánya lehet?

Nincs meg rá a pénz és ugyanúgy akadozni fog az egész, mint anno a legtöbb ilyen pályázat. Régebben is előfordult az, hogy hiába nyerte meg valaki a pályázatot, nem tudta az önrészt  biztosítani és így leállt a projekt. Látni kéne a forrásokat és akkor elindulhat a munka.

Azonban nem arra lenne szükség, hogy például gyaloghidakat építsenek olyan helyen, ahol senki nem megy át a Dunán. Jó sokba fog kerülni, valaki nagy pénzt fog kaszálni belőle, lehet hogy még látványos is lesz. De inkább munkahelyteremtő beruházásokra lenne szükség. Olyanokra, ahol valóban munkahelyek jönnek létre melyek a nemzetgazdaságot is szolgálja, valóban növeli a GDP-t. Nem hisszük el azokat a számokat, amiket Matolcsy György mondott.

Saját közgazdász csapatunk gyorsan utánaszámolt a dolognak és az jött ki, hogy hat-nyolcezer munkahelyet lehet ezzel teremteni, nem többet. Ideiglenesen, az éppen zajló építkezéseknek köszönhetően megugorhat ez a szám, de abban a pillanatban, hogy elkészül az adott beruházás, ezek a munkahelyek nem maradnak meg.

Viszont a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint az új Széchenyi Terv alkalmas arra, hogy hazánk új fejlődési pályára álljon.

Mi is üdvözöljük az Új Széchenyi Tervet, de vannak kétségeink. Nehéz hinni abban, ami nincs. Üres az államkassza és nem látjuk a forrást, amiből ezt finanszírozni fogják.

Uniós pénzekre számítanak viszont az Unió meg nem számít az Új Széchenyi tervre. Ezt finoman már megüzenték, nyilván sok vita lesz még ebből.

Egyetértenek a terv alapkoncepciójával?

Ilyen tervekre szükség van. Nagyon szeretnénk, hogy jól sikerüljön, ez mindenkinek elemi érdeke. Viszont ha bármelyikünk megnézi a költségvetést, nem fog benne olyan tételt találni, ami az Új Széchenyi Terv finanszírozását szolgálná. Az Új Magyarország tervet kéne úgy folytatni, hogy az a Fidesz szájízének is megfelelő legyen.

Ha csak minden kisvállalkozás egy-egy új embert tudna foglalkoztatni vagy akár ötöt esetleg tízet, igazán előrébb tudnánk jutni.

Orbán Viktor azt mondta a napokban, hogy lejárt az olyan emberek ideje, akik nem akarnak dolgozni. Nem tudom, hogy ő hol él, de Magyarországon 560-570 ezer valós munkanélküli van. Ehhez még hozzájön egymillió olyan munkanélküli, akit sehol nem tartanak számon.

Munkahelyeket kell teremteni. Lassan már nincs olyan ember, aki ne akarna dolgozni. Egyes régiókban egyáltalán nincs munka, ezzel senki nem törődik…

Orbán Viktor az új Széchenyi tervről
A miniszterelnök az Új Széchenyi Terv pénteki, budapesti bemutatásakor azt mondta, az ország jövőjével játszanak azok, akik a magyar nép - kétharmados parlamenti többségben kifejeződött - akaratát úgy tüntetik fel, mint ami veszélyt jelent az ország számára.

Az összefogást nem veszélynek, hanem értéknek, lehetőségnek kell tekinteni és mindenek fölött büszkének kell rá lenni - fogalmazott Orbán Viktor, a kormánypártok kétharmados többségét a magyar emberek összefogása megtestesülésének nevezve.Kitért arra, hogy a kormányzás során kell vállalni konfliktusokat is, de az Új Széchenyi Terv a kormányzás "barátságos arcát" mutatja, a reményről, az együttműködésről és a közös lehetőségekről szól.

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását