2024. április 28. - Valéria
Ma rendezik meg a III. Magyarországi Klímacsúcsot, melynek során végre nem csak beszélnek a problémákról, hanem tudósok segítségével pontos cselekvési tervet dolgoznak ki. Farkas Andreával, a Klíma Klub elnökével beszélgettünk.
2011. január 19. szerda 17:34 - Hassan Szihám
Mi volt a tegnapi lánchídi felvonulás üzenete?

A tegnapi felvonulás a Magyar Olimpiai Bizottság és a Klíma Klub összefogásából született. A cél, hogy felhívjuk a figyelmet a környezettudatosság ügyére. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy példát mutassunk az embereknek, és úgy gondoljuk, hogy erre a sportolók a legalkalmasabbak. Ők nap mint nap megküzdenek az eredményeikért, és célokat kitűzve maguk elé próbálnak sikeresek lenni. Velük együtt sokkal komolyabb sikereket érhetünk el mi is.

A felvonulás legfontosabb üzenete – ahogy a klímacsúcsé is – a védekezés és az alkalmazkodás fontossága. Fel szeretnénk hívni a figyelmet a tudatosabb fogyasztásra, a tudatosabb vásárlásra, az energiával való hatékonyabb bánásmódra, és mindazokra a dolgokra, melyekkel tudunk tenni a saját környezetünkért.

Mit értenek tudatos fogyasztás alatt?


Sokszor felteszik azt a kérdést nekünk, hogy mit tehetünk ezért család szinten. Eléggé elcsépelt már, amikor azt mondják, zárd el a vízcsapot, amikor mosod a fogadat, kapcsold le a villanyt, ha nem vagy a szobában. Nemrégiben éppen egy professzorom azt mondta, a tudatos fogyasztás ott kezdődik, hogy körül kell néznünk a lakásunkban, hogy mik azok a termékek, tárgyak, melyeket nem használunk, tehát feleslegesen vásároltuk meg.



Milyen témákat jár körül a klímacsúcs?

A III. Klímacsúcs pódiumbeszélgetései három téma köré csoportosulnak. Kiemelten foglalkozunk a védekezéssel és alkalmazkodással az agrárterületeken. A védekezés nagyon fontos, mert még mindig tehetünk azért, hogy a szén-dioxid kibocsátás csökkenjen. És nem csak az autóknak van ebben szerepe, éppen ezért fel kell hívni a különböző ágazatok figyelmét arra, hogy mit tehetnek ennek érdekében. A második témakör a társadalom környezettudatossága, a harmadik pedig az energia és a klíma lesz.

Miben különbözik a mostani klímacsúcs az előző kettőtől?

Abban, hogy megpróbálunk cselekvési pontokat meghatározni, és ezekre felhívni a társadalom figyelmét. A klímacsúcs szerepe, hogy azok a tudósok és szakemberek, akik valóban ismerik a föld szerkezetét, akik értik, hogy mi játszódik le most, és tudják a megoldást, javaslatokat tudjanak tenni. Azt várjuk, hogy ők meghatározzanak egy cselekvési tervet, hogy milyen lépéseket szükséges tennünk, és hol kell elkezdenünk.

Már nem kérdéses, hogy környezetváltozás van, hiszen érezzük. Ehhez pedig alkalmazkodnunk kell nekünk is, illetve a gazdaságnak, a turizmusnak, az egészségügynek és az oktatásnak is. Hiszen megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy 40-50 éve ugyanabból a tankönyvből tanítják a környezetismeretet. Józan paraszti ész szerint újra kell gondolnunk az egész gazdálkodást. Az ember annyira elkényelmesedett, hogy nem gondolkodik, holott a józan paraszti észnél tisztább gondolkodás nincs a földön.



Milyen csatornákon keresztül lehet az oktatáson kívül e téren nevelni a társadalmat?

A média nélkül lehetetlen ma már hatékonyan üzeneteket közvetíteni. A Klíma Klubnak éppen az a szerepvállalása, hogy értesítjük a médiát, akik ezáltal nyitottabbakká válnak a téma felé, és adunk számukra híranyagot is, hogy tudjanak róla írni. Közös együttműködésre kell törekednünk a médiával. Csak összefogással lehet elérni ezeket a közös célokat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását