2024. április 28. - Valéria

Nőtt a kitelepítettek száma

Már negyvenötre nőtt a belvíz miatt kitelepítettek száma Csongrád megyében, az elmúlt huszonnégy órában három ingatlan vált lakhatatlanná - közölte Tátrai János, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.
2011. január 14. péntek 17:46 - HírExtra
Az elmúlt néhány hétben tizenhárom településen összesen húsz ingatlan dőlt össze vagy rongálódott meg annyira, hogy ott-tartózkodásra alkalmatlanná vált - mondta az őrnagy. Vannak olyan községek, ahol november óta küzdenek a belvízzel, s a gyakran százéves, alap nélküli, vályogból emelt házak nem bírják a terhelést - tudatta a szóvivő.

Nem javult számottevően a belvízi helyzet az Alsó-Tisza vidékén, kedvező azonban, hogy az előrejelzések alapján a következő napokban nem várható csapadék.

Az igazgatóság huszonkilenc szivattyútelepén harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett éjjel-nappali üzemben naponta mintegy 4,8 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. Az elöntött területek nagysága érdemben nem változott, a becslések szerint 878,8 négyzetkilométer áll víz alatt. Az elmúlt években 2000 januárjában volt a legmagasabb,1080,5 négyzetkilométer az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén.

Negyvenöt településen első- vagy másodfokú helyi vízkár elhárítási készültség van érvényben, öt helyütt - Királyhegyesen Csanádpalotán, Csanyteleken, Csongrádon és Pálmonostorán - pedig a legmagasabb fokozat mellett védekeznek.

Csanádpalotán december eleje óta küzdenek a belvízzel, még karácsonykor is szivattyúzni kellett - mondta az MTI-nek Kovács Sándor (független) polgármester. A település külső részein az árkokat kimélyítették és rendbe rakták, így a házak közvetlen közeléből sikerült elvezetni a vizet.

Az azonban csak később derül ki, hogy milyen károkat okozott a víz a XX. század elején készült, gyakran rossz állapotú házakban. Félő, hogy több ingatlan is összedől majd, ahogy az egy lakatlan házzal már meg is történt - közölte a politikus, aki hozzátette: a védekezésnél a legnagyobb problémát, a jogszabályváltozások miatt, az jelenti, hogy hiányoznak a közmunkások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását