2024. május 10. - Ármin, Pálma

Belvíz: súlyosbodik a helyzet

Három ingatlan is lakhatatlanná vált az elmúlt huszonnégy óra során Csongrád megyében, ezért újabb hat embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt – közölte Tátrai János, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.
2011. január 13. csütörtök 18:21 - HírExtra
Az elmúlt néhány hétben tizenkét településen összesen tizenhét ingatlan dőlt össze vagy rongálódott meg annyira, hogy emberi tartózkodásra alkalmatlanná vált és összesen harminchat embert kellett kitelepíteni – mondta az őrnagy.

Az otthonukat vesztett emberek egy része rokonokhoz költözik, mások elhelyezéséről az önkormányzatok gondoskodnak. Csanyteleken különleges megoldás született: két család is telkükön elhelyezett lakókonténerben lelt menedékre.

Forgó Henrik (független) polgármester az MTI-nek elmondta, a mobilházakat – egy kereskedelmi televízió közreműködésének köszönhetően – Martonvásárról szállították a Csongrád megyei faluba. A háromezer lelkes településen december eleje óta védekeznek folyamatosan a belvíz ellen.

A falu egész területén 30 km/h-ás sebességkorlátozást vezettek be, így csökkentve az átmenő forgalom okozta rezgést, hogy legalább ez ne rontsa a megrongálódott épületeket. A Szent László utca egy részét – ahol két ház is megroggyant és életveszélyessé vált – pedig lezárták a gépkocsiforgalom elől – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) illetékességi területén a belvízhelyzet nem romlott – fogalmazott Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna szóvivő. Öt településen, Királyhegyesen, Csanádpalotán, Csanyteleken, Csongrádon és Pálmonostorán van harmadfokú helyi vízkár elhárítási készültség, negyvenöt faluban és városban pedig első- vagy másodfokú készültség mellett folyik a munka.

Az igazgatóság huszonkilenc szivattyútelepén – harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett - éjjel-nappali üzemben naponta mintegy 4,8 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. Az elöntött területek nagysága érdemben nem változott, a becslések szerint 878,8 négyzetkilométer áll víz alatt. A közelmúltban 2000 januárjában volt a legmagasabb, 1080,5 négyzetkilométer az elöntött területek nagysága az Atikövizig területén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását