2024. május 10. - Ármin, Pálma

A probléma az elmút nyolc évben gyökerezik?

Országosan több mint ötszázezer hektár áll belvíz alatt, és több mint egymillió hektárra tehető az a terület, amelyen ugyan még nem jelent meg a víz, de gyakorlatilag a felszínig átnedvesedett a föld.
2011. január 11. kedd 12:37 - HírExtra
Nyilatkozta Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) főtitkára. Kiemelte: kétszázmilliárd forintra tehető az időjárás okozta kár.

,,Mintegy negyvenhektárnyi mezőgazdasági területen áll negyven-nyolcvan centiméteres víz, miközben más földjeimhez még ki sem tudtam menni, mert járhatatlanok a dűlőutak. Vetéseim, a munkám sorsa megpecsételődött, környékbeli gazdatársaimmal egyetemben egyáltalán nem kell tavaszi mezőgazdasági tevékenységben gondolkodnom" - mondta lapunk kérdésére Ozgyin
Mihály.

A hódmezővásárhelyi gazdálkodó hangsúlyozta: mezőgazdasági épületeit, istállóit is elárasztotta a belvíz, a szarvasmarhái alatt például harminc centiméteres volt a víz a mentéskor, és több állata elpusztult.

,,Csongrád megyében nyolcvan-százezer hektárnyi mezőgazdasági területet borít belvíz, tengerré változott a vidék" - jelentette ki.

Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára elmondta: országosan több mint ötszázezer hektár áll belvíz alatt, és több mint egymillió hektárra tehető az a terület, amelyen ugyan még nem jelent meg a víz, de gyakorlatilag a felszínig átnedvesedett a föld.

,,Óriási gondot, felbecsülhetetlen károkat okozott az időjárás az agráriumban. A Vidékfejlesztési Minisztérium a hónap végére összesíti a tavalyi év kárait, de szinte biztos, hogy kétszázmilliárd forintnyi az időjárás okozta kár.

A belvíz jelentős része a jó minőségű, jó termésátlagú földeket borítja, s ez kihat az idei termésátlagra. A búzavetésben például még a kiesés nagyságát sem lehet megbecsülni, miután a vetés gyökere is vízben áll, így megfulladhat a növény. A terméskiesés és a pluszmunkák felbecsülhetetlen bevételkiesést okoznak a magyar gazdáknak, akiknek
ráadásul a tavalyi jövedelmük sem alakult az elvártak szerint" - jelentette ki Obreczán.

Megerősítette: a földekről nincs hova elvezetni a vizet, mert telítettek az elvezető rendszerek, a folyók vízállása pedig magas.

,,A védekezési munkálatok elvégzéséhez rendelkezésre áll a pénz, miután a kormány, nagyon helyesen, elkülönítette az erre szükséges forrást, de a probléma az elmúlt nyolc évben gyökerezik" - magyarázta Ozgyin Mihály Magyar Hírlapnak.
Forrás: Magyar Hírlap
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását