2024. május 7. - Gizella
Az előző századokban ha problémánk akadt a rendszerrel, utcára vonultunk. A XXI. században inkább lájkolással és profilképcserével jelezzük elégedetlenséget. Körkép a magyar internet használok médiatörvény elleni fellépéséről.
2011. január 7. péntek 06:12 - HírExtra
Békés Iwiw
Békésebb szelek fújnak az Iwiw háza táján, ott ugyanis már kevésbé jellemző az össznépi tiltakozás. Míg a Facebookon már klubbok tömkelege küzd valamilyen módon a médiatörvény ellen és eszközök seregét vonultatja fel a tiltakozásra, addig az Iwiwen csend és béke honol.
A magyar fejlesztésű közösségi oldalon csupán egy nagyobb klub van, amely a témával a foglalkoik. A "Magyar sajtószabadságért" nevezetű csoport üzenetével alig több, mint ezerötszáz ember ért egyet, bár a napokban viszont itt is elkezdődtek a buzdítások a január 14.-én tartandó tüntetésre - egy facebookos linkkel reklámozva.
Vagy az Iwiw-felhasználók békésebbek, vagy a forradalmárok tértek át már a Facebookra. Vajon a márciusi ifjak is inkább a Facebookot választották volna?
Napjainkban a sajtószabadság, a szólásszabadság és a cenzúra szavak felkapottabbak, mint valaha. Petőfi valószínűleg álmában sem gondolta volna, hogy több mint 150 év múlva a magyar polgárok újra sajtószabadságért fognak küzdeni. Igaz, azt sem gondolta volna, hogy ennek milyen módját fogja választani az a nép, aki régen kivonult az utcára és egy nap alatt körbejárta Budapestet, szépirodalmi műveket fejből szavalva.
 
1956-ban még véresebbre vettük a figurát. A Rákosiék politikáját megelégelő nép akkor még fegyvert is ragadott és villanypóznákra akasztott fel embereket, megmutatva, hogy bizony tökös nemzet a magyar. Ezzel még azt is sikerült elérni, hogy a The Times megválasszon minket az év embereinek. Igaz, hogy akkor erről a magyarok már nem sok tudomást szerezhettek.

Tiltakozzunk? Tetszik!
 
Manapság más a helyzet. A december 21-én elfogadott médiatörvény okozta felháborodás új helyszíne már nem az utca, hanem az Internet lett. Az emberek újra csoportokba rendeződnek és néhány radikális lépést téve fejezik ki nemtetszésüket. Igaz, a csoportok tagjai nem találkoznak a Pilvaxban, sőt az utcára sem nagyon vonulnak ki. Általában helyette megnyomják a „Tetszik” gombot és radikális lépésként megváltoztatják profilképüket.
 
Persze a célt elérik, hiszen nem csak mi, hanem az egész világ így működik már. Az interneten éljük életünket, hát a tiltakozást is tegyük ott. A számok pedig mindig beszélni fognak. Ahogy beszélnek a tárgyalt csoportok taglétszámai is.

Facebook csoport azt üzente...
 
A jelenleg legnépszerűbb tiltakozó csoport az „Egymillióan a magyar sajtószabadságért” melynek több mint 56 ezer rajongója van. A klub már alakulása óta azzal az ironikus problémával küzd, hogy adminisztrátorai visszaszerezzék jogaikat, amelyek már az első napon blokkolva lettek. Nem a magyar kormány, hanem a Facebook által. Ugyanis már az első napon annyi támogatója lett az oldalnak, ami a Facebook szabályzatával már nem egyezett.
 
Így született meg a csoport testvérkéje, a Szamizdat, mely hatezer támogatóval bír. Mindkét oldal ugyanazt a célt tűzte ki maga elé. Nem csak profilképcserére és nyilvános tüntetésekre veszik rá az embereket, hanem felkészülnek a nagy cenzúrákra is. A letiltott cikkeket és írásokat a Facebook segítségével akarják a jövőben a nagyközönség elé tárni, hogy minden írás eljusson minden emberhez.  

TV Maci a börtönben
 
A harmadik népszerű oldal a forradalmi hév helyett a kreativitást választotta. A „Free TV Maci” leírása szerint a magyar televíziózás egyik legikonikusabb alakja napjainkban egy börtönben gargalizál kis fürdőszobája helyett, hiszen nem illő kérdéseket tett fel az illetékeseknek a média új működéséről. 

Az egyik ilyen biztosítékot kiverő kérdéssel a mesehős például azt szerette volna megtudni, hogy az Igazságos Orbán király legendája vajon bekerül-e a magyar népmesék közé. A klubba csatlakozók Maci szabadságáért kívánnak küzdeni. Azt pedig mégsem hagyhatják, hogy a következő például Kudlik Juli legyen.

Azért az utca az úr
 
Az internetes klubok könnyen biztosítják az internetezők számára, hogy otthon, egy kávé mellett, a jó meleg szobában tiltakozzanak, ettől függetlenül az utcára vonulásról mégsem mondhatjuk el, hogy kiment volna a divatról.
 
Bár több utcai megmozdulást próbáltak már szervezni a modern forradalmárok, eddig túl nagy sikerrel nem jártak, főleg a jelentkezők híján. A legújabb szervezkedéssel viszont már más a helyzet. A január 14-én esedékes Parlament előtti felvonulásra ugyanis eddig négyezren adták le jelentkezésüket.

A tüntetők száma pedig nő, sőt a helyszínek száma is. A budapesti tüntetéssel egy időben a pécsiek is utcára vonulnak, de megmozdulnak az emberek Bécsben és Stuttgartban is. A Facebook globális, ennek köszönhetően pedig már egy tüntetés is az. Kicsi a világ. Most már tényleg.
 
A CensoRed csoport tagjai is felálltak gépjeik elől és Budapest utcáin garázdálkodva leragasztották különböző plakátokon szereplő emberek száját. Egy flashmob keretein belül pluszban még sétáltak is egyet az utcán, akkor már saját arcukat leragasztva.

Fehérség és áramszünet az arcokon
 
A tiltakozásnak vannak még egyéb formái is, ezek közül a legnépszerűbb manapság a profilképek megváltoztatása.  Hurrikánként söpört végig a magyar Facebookon a láz, amelyben a tiltakozók, követve több magyar újság példáját egy egyszerű fehér képpel jelentek meg a nyilvánosság előtt. Vállalva azt, hogy ismerőseik nem arcukat, hanem egy nagy fehér négyzetet nézegessenek napokig.

Más, hasonló jellegű megmozdulások már óvatosabbak és meghagyva a reprezentatív képeket, csak egy jpg-ből készült szalagot vagy kitűzőt tetetnek a képekre.
 
Az új, még a szárnypróbálgatás-fázisban mozgó ilyen akció a Blackout for Hungary, mely már inkább a külföldieket szólítja fel a szolidaritásra a magyar helyzettel kapcsolatban. Itt a csatlakozók profilképükben jelezhetik, hogy gond van a magyaroknál, de az akció emberei készítettek bannereket is blogokhoz és portálokhoz is.

A gyenge ellentábor
 
Persze nem mindenki panaszkodik, ellentábor most is van, bár még csak most kezd kikelni a tojásból. Az egymillió ellenkezőre erősen rákontrázni kívánó "Tizenötmillióan a magyar médiatörvény mellett" a támogatókat akarja összegyűjteni. Eddig 350 körül mozog a csoport létszáma.
 
Ennél valamivel többen támogatják a nemrég alakult Hajrá Magyar Kormány csoportot, amely – ahogy az nevéből is kiderül – pozitívan vélekedik a Fidesz tevékenységéről. A csoport növekedése itt sem közelíti meg az ellenszenvesek gyülekezeteit, úgy néz ki, a fideszes netezők annyira nem bírják a Facebookot.

Eredményhirdetés
 
Nehéz megítélni, hogy milyen is a XXI. század lázadó szelleme. Szép dolognak fogható fel, hogy az emberek továbbra is képesek az összetartásra. Ha bajt éreznek eltűnnek az ellenszenvek, sőt a határok is és csak a küzdelem marad a közös ügyért. Pozitív dolog az is, hogy most nem borít fel senki semmilyen autót az utcán és még egy rádió épületét sem foglalták el a közelmúltban.
 
De hova tűnt  a magyar tökösség? - kérdezhetné Petőfi. Talán sehova. Talán csak átalakult. A franciák máig úgy törnek-zúznak az utcákon, mint ükapáik. Többre viszont ők sem jutnak. A végeredmény ugyanis mindenhol ugyanannak tűnik. Hiszen nagy változás egyelőre sehol sem lett.
 
Csak felborított kocsik, tömegek az utcán és megváltoztatott profilképek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását