2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Budapest Airport bízik a MALÉV-ben

Miközben Kelet-Ázsia és a Távol-Kelet légi piaca már több mint egy éve dinamikusan fejlődik, Nyugat-és Kelet-Európában lassabban indult meg a növekedés; a Budapest Airport Magyarországon az idén nagyjából 1-1,5, jövőre 2-3 százalékos növekedésre számít.
2010. december 17. péntek 13:02 - HírExtra
A teljesítmény azonban nagymértékben függ a Malév sorsától is - mondta Hardy Mihály, a BA kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére. Az év elején a ferihegyi repteret üzemeltető BA 8,22 millió utast remélt az egy évvel korábbi 8,02 millió után és bár még nincs vége az évnek, Hardy Mihály szerint eddig nagyjából a terveknek megfelelően alakultak a mutatók. Egy jó karácsonyi forgalom mellett nagyobb is lehet a szám - tette hozzá.

Reménykeltő volt az idei nyár a BA-nak, a nyári csúcsszezon kiemelkedő volt, a július-augusztus-szeptemberi időszakban akkora volt a forgalom mint a 2007-es rekordév azonos időszakában, amikor összesen 8,7 millió utasa volt a budapesti repülőtérnek.

A nyári csúcs elsősorban abban segített, hogy sikerüljön ledolgozni az április izlandi vulkánkitörés által okozott sokkot. Bár a ferihegyi repülőtér mindössze négy napra volt zárva, az észak- és nyugat-európai légtérzár miatt több százezer utas nem jött Budapestre, illetve nem innen indult el. Ezek az utasok végleg elvesztek a légitársaságok és a repülőterek éves statisztikái számára - jegyezte meg.

"Számunkra az igazi fejtörést a Malév továbbra is bizonytalan jövője okozza, hiszen a repülőtér teljesítményét is nagyban befolyásolja, hogy mi történik a legnagyobb hazai légitársasággal, márpedig nyár óta a Malév mutatói egyre romlanak, volt hónap, amikor kétszámjegyű volt a visszaesés az előző évhez képest, noha az összes többi társaság dinamikusan növekszik" - mondta.

A légiközlekedési piac folyamatosan változik, különösen a diszkont légitársaságok reagálnak villámgyorsan az üzleti nehézségekre és az új lehetőségekre egyaránt. Az ír fapados, a Ryanair "hangosan becsapta az ajtót maga mögött" Budapesten és a jelek szerint a nyári menetrendben sem tér vissza - mondta Hardy Mihály.

Azóta Glasgow helyett a Jet2.com brit diszkont társaság Edinburgh-ből indított járatot Budapestre, tehát Skócia rajta maradt a BA térképén. A Malév pedig azonnal "rárepült" a dublini járatra is, növelte a heti sűrűséget.

Fontos fejleménynek nevezte Hardy Mihály, hogy január 17-én érkezik a Qatar Airways első járata Dohából, az American Airlines pedig áprilisban indítja New York-i járatát, így ezen az útvonalon komoly árverseny várható hiszen a Delta is felújítja járatait a nyári menetrendi időszakban.

A nagy visszatérők közé tartozik a KLM, amely napi 3 amszterdami járatával Hardy szerint "keményen letette a voksát a budapesti irány fejlesztése mellett". Ráadásul történelmi hagyományt is felújított a jellegzetesen kékre festett gépeivel a holland légitársaság: 1957 február 7-én ők voltak az első "nyugati" légitársaság, amely DC-7-es típusú gépével menetrendszerinti járatot indított Budapestre.

A Lufthansa heti 17-ről 24-re emeli járatai számát Düsseldorfba, tehát több, mint napi három járatot kínál Budapest és a Ruhr-vidék nagyvárosai felé.

A természeti csapásokon túl a júniusi uniós leminősítés is "hidegzuhanyként" érte a BA-t. Nemcsak azért, mert alig egy hónappal az a szigorú uniós ellenőrzési módszerek elrendelése után már igen alapos vizsgálatot tartottak a repülőtéren, hanem részben azért is, mert a BA úgy érezte: "egyes magyar tisztségviselők, mintha a leminősítésben és nem a biztonsági státusz gyors visszaszerzésében lettek volna érdekeltek" - mondta Hardy Mihály.

Hozzátette, hogy az új kormány megbízottaival közösen felállított munkacsoport azután már augusztusban igen hathatós munkát végzett, és a lehető legrövidebb idő alatt sikerült visszaszerezni a repülőtér biztonsági, "clean" minősítését novemberre. Ez a repülőtéren dolgozók, a hatóságok és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőinek közös eredménye, fontos lépés volt a január elején kezdődő magyar soros EU-elnökség előtt - hangsúlyozta.

Megemlítette azt is, hogy sokan félreértették és azt gondolták, hogy a biztonsági státusz visszaszerzése után ismét lehet "lazítani" a repülőtéri biztonsági intézkedéseken. Ezzel szemben az ellenőrzések szigorúságán sem az utasok, sem a repülőtéri dolgozók esetében nem tudnak és nem is fognak lazítani - oszlatta el a kételyeket a kommunikációs igazgató.

Hozzátette azt is, hogy az új 2-es terminál, a SkyCourt közeli átadásával nagyságrendekkel gyorsabb és kényelmesebb lesz az utasbiztonsági ellenőrzés Budapesten. Az eddigi 4, vagy 5 folyosó helyett egyszerre akár 12 utasbiztonsági sort is üzemeltethet a BA. A SkyCourt átadásával ugyanis az indulási oldalon megszűnik a Schengen-nem-Schengen elválasztás, mindenki igénybe veheti az épület két szárnyán a 6-6 utasbiztonsági folyosót, a nem-Schengeni útlevél ellenőrzés pedig átkerül közvetlenül a beszállítókapuk elé, ahogy sok más repülőtéren is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását