2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Tegnap járt le a határideje annak a programnak, melyet Tarlós István tűzött ki az aluljárók "megtisztítása" céljából. Vagyis mostantól nem alhatnak hajléktalanok az aluljárókban. Szakembereket kérdeztünk, mennyire jó megoldás ez.
2010. december 16. csütörtök 12:29 - Hassan Szihám
Vitathatatlan, hogy a hajléktalan-kérdés kezelése nem tűrt halasztást. Nem pusztán a hajléktalanok számának rohamos növekedése teszi ezt indokolttá, hanem ezzel összefüggésben a többségi társadalom részéről is egyre erősödik ez az elvárás.

Megoldás helyett eltüntetés

Tarlós István egy napig hajléktalan lesz
A Város Mindenkié bejelentette, megszervezték, hogy a főpolgármester 24 órát hajléktalanként tölthessen el Budapesten. Kidolgoztak egy „autentikus napirendet”, amelyben azok a legfontosabb helyzetek és problémák szerepelnek, amelyekkel a hajléktalan emberek nap mint nap szembesülnek. Ennek a napnak az átélése lehetővé teszi a főpolgármester számára, hogy megszerezze a közterületen élő emberek problémáinak megoldásához szükséges tapasztalatokat.

A főpolgármester egy konferencián külön kiemelte, hogy „életszerűen és humánusan” kívánja megoldani a problémákat, nem pedig – ahogy szerinte egyesek teszik – „távolról, például a Rózsadombról papolva a szociális érzékenységről”. A Város Mindenkié csoport ezért segít neki, hogy a lehető legközelebbről megismerhesse a közterületen élő emberek helyzetét.

A Város Mindenkié nyílt levelében arra kérte a főpolgármestert, jelezze a csoport felé, mely hétköznap lenne számára alkalmas 2011 januárjában, hogy egy napot hajléktalanként töltsön el annak érdekében, hogy a főváros valós segítséget nyújthasson a Budapest közterein élő közel háromezer embernek.
Tarlós István ezzel a mostani programmal talán inkább csak az utóbbiaknak felel meg. Ugyanis azzal, hogy megtiltja az aluljárókban való éjszakázást, magát a problémát nem oldja meg, csak áthelyezi kevésbé frekventált helyekre.

„Mindig mindenki csak arra próbál törekedni, hogy most, momentán mit lehet kezdeni a hajléktalanokkal. Azzal viszont nem törődnek, hogy hosszútávon hogyan lehetne megoldani ezt a problémát”- nyilatkozta Síró Benő, a Hajlék Egyesület elnökségi tagja a HírExtra megkeresére. „Így nem megszüntetik a problémát, hanem csak eltüntetik, hogy úgy tűnjön, rend van.”

Síró szerint azonban egyáltalán nincs rend. Sőt, a probléma egyre csak hatalmasodik. A Vöröskereszt múlt héten jelentette be, hogy jövőre drámaian megnőhet a hajléktalanok száma. „A híradásokból is tudjuk, hogy egyre több ember kerül az utcákra. Ebből is láthatjuk, hogy az eddigi próbálkozások nem hoznak eredményt, hiszen folyamatosan nő a hajléktalanok száma.”

Csak egy akció


Varga Péter, a Hajléktalanokért Közalapítvány igazgatója szerint sem mondható megoldásnak ez a rendelet. „Lehetséges, hogy ilyen értelemben ezek az aluljárók „megtisztulnak”, de ezek az emberek nem feltétlenül kerülnek elhelyezésre” – mondta Varga.

Tarlós István korábban azt nyilatkozta, az intézkedés 116 hajléktalant érint, akik közül 51 embert sikerült elhelyezni átmeneti szállókon. Varga szerint azonban ez egy sokkal képlékenyebb dolog.
„Lehet, hogy akkor abban a pillanatban valóban 116 hajléktalant számoltak össze, de ez a szám napról napra változik. Jön a hideg tél, így valószínűleg egyre többen éjszakáznának az aluljárókban.

A szakember szerint a program éppen ezért nem is jelenthet végleges megoldást, hiszen időről időre újabb emberek jelenhetnek meg, akiknek nem tudják megoldani az elhelyezését. „Ezért ezt nem is nevezném programnak, hanem sokkal inkább csak akciónak” – mondta Varga. „Nem látom ennek a folyamatnak a végét. Hiszon ha ezekben az aluljárókban nem tartózkodhatnak a hajléktalanok, majd egy másikban kötnek ki.”

Embertelenség


Erdős Jánosné, a Város Mindenkié munkatársa szerint embertelenség a legkeményebb télben kitiltani a hajléktalanokat az aluljárókból. „Az embereket a köztérről kitiltani sok szempontból jogtalan. Hiszen olyan is van, akinek a közterület van lakcímként bejelentve, tehát őket a saját lakcímükről tiltják ki. Arról nem is beszélve, hogy ez az intézkedés sérti az emberi méltóságot.”

A szakember szerint az sem igaz, hogy csupán 116 embert érint az intézkedés. „A számlálást nappal, délelőtt 10-11 óra körül végezték el, amikor köztudottan nem tartózkodnak ott azok, akik esténként az aluljárókban alszanak” – mondta a szakértő. Nappal ugyanis a hajléktalanok rendszerint melegedőkbe mennek, illetve étkezési és fürdési lehetőségek után néznek.

„Tarlós István bejelentette, hogy megoldotta 51 ember gondját. Arról viszont nem beszélt, hogy mindezt úgy tette, hogy bepakolt még nyolc embert egy szobába, és el van intézve. Ez azonban semmiképp sem megoldás” – mondta Erdős Jánosné.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ezüstös aranyér
2010. december 16. 14:18
Télvíz idején kirakni a csöviket nem túl szép dolog.
Különben meg hálót kéne adni, nem halat...
ramona
2010. december 16. 13:26
Csak elismeréssel tudok nyilatkozni Tarlós Úr kezdeményezéséről !
Ezt a kezdeményezést támogatni kell nem pedig támadni !

Kedves Varga Péter és Erdős Jánosné !
Demszky mennyit tett a hajléktalanokért ?
SEMMIT !

Akkor most miért támadják Tarlóst, aki tesz is értük valamit ? ? !

És Kedves Varga és Erdősné !
Maguk mit tettek a hajléktalanokért ?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását