2024. május 18. - Erik, Alexandra

STARTol a vita a szenátusban

Az amerikai szenátus szerdán megszavazta, hogy megkezdi a hadászati nukleáris fegyverek csökkentésről megkötött amerikai-orosz új START szerződés ratifikálási vitáját.
2010. december 16. csütörtök 08:39 - HírExtra
Barack Obama elnök korábban meggyőződését fejezte ki, hogy a törvényhozás felsőházában meglesz a szükséges kétharmad a szerződés jóváhagyásához. A ratifikálást demokrata szenátorok a hét végére, esetleg a jövő hét elejére várják.

A szenátus 66-32 arányban szavazta meg a vita megkezdését, ami azt jelenti, hogy az 55 demokrata szenátor mellett két független és kilenc republikánus szavazott igennel. A szerződés ratifikálásához 67 szavazat szükséges.

Az új START ratifikálásáról szóló vita megkezdését republikánus oldalról olyan tekintélyes szenátorok támogatták mint Richard Lugar, a külügyi bizottság oszlopos tagja és John McCain, a párt volt elnökjelöltje.

Az ultrakonzervatív Tea Party mozgalomhoz közel álló Jim DeMint szenátor viszont szerdán is azzal fenyegetőzött, hogy elejétől a végéig felolvassa a szerződés összes dokumentumát és ezzel megakadályozza, hogy még idén, a régi összetételű felsőház szavazzon a szerződésről.

Maga a szerződés ugyan csak 17 oldalas, ám a hozzá kapcsolódó jegyzőkönyv 165, a függelék pedig 174 oldalra rúg, aminek felolvasása legkevesebb 12-15 órát venne igénybe. Az obstrukciós fenyegetés ellen a Fehér Ház közleményben tiltakozott.

Ha a jelenlegi összetételű, már úgynevezett "béna kacsának" számító szenátusnak nem sikerül elfogadnia a szerződést, akkor a ratifikáció súlyos késedelmet fog szenvedni. Nemcsak azért, mert a demokraták szenátusi mandátumokat is vesztettek a november 2-i félidős választásokon, s így nehezebb lesz összekovácsolniuk a kétharmados többséget, hanem azért is, mert a januárban összeülő, új összetételű házban az egyezményt vissza kellene utalni bizottsági szintre.

A Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által áprilisban, Prágában aláírt új START-egyezmény mindkét fél részéről 1550-ben szabná meg a hadrendben tartható hadászati nukleáris robbanófejek számát.

A ratifikációs vita megkezdése előtt egyébként az nyitotta meg az utat, hogy a szenátus előzőleg megszavazta azt az adóügyi kompromisszumot, amely nélkül a republikánusok megakadályozták volna minden más beterjesztett törvény elfogadását is.

Az Obama elnök által elfogadott, de a demokrata képviselők által hevesen ellenzett alku értelmében két évre a leggazdagabbak számára is meghosszabbítják a Bush-kormány által bevezetett adókedvezményeket.

A republikánusok abban engedtek, hogy meghosszabbítják a munkanélküli segélyek kifizetését, s a munkáltatói adókedvezményeket is. Elemzők szerint a kompromisszum végeredményben egy olyan gazdasági ösztönző csomag, amelyet Obamának más módon nem sikerült volna átvernie az ellenzéken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását