2024. május 21. - Konstantin

Csökkent a belvíz

Két nap alatt hatvan centiméterrel csökkent a Szarvas-békésszentandrási holtág vízszintje a szivattyúzás és a Dögös-Kákafoki csatorna elzárása következtében, így ismét megnyithatják a csatornát Nagyszénás térségében - hangzott el az orosházi térség polgármestereinek pénteki tanácskozásán.
2010. december 10. péntek 16:16 - HírExtra
Matuska Zoltán, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője elmondta: a december elején kezdődött esőzések előtt a térség főbefogadójának számító Szarvas-békésszentandrási holtág vízszintje 1,8 méterrel magasabb volt, mint a szokásos téli üzemmód alatt. A holtág emiatt a csatornákon keresztül befolyó nagy mennyiségű belvizet nem tudta elvezetni a Hármas-Körösbe, mi több, a mobilszivattyú-telepítések ellenére is emelkedett a vízszintje. Ezért vált szükségessé a holtágba befolyó Dögös-Kákafoki csatorna ideiglenes elzárása Nagyszénás térségében, illetve a víz kivezetése a környező rétekre és erdőkbe.

A tervek eredetileg 700 hektár (7 négyzetkilométer) elöntésével számoltak, ám a szakember abban bízik, hogy a befogadó holtágban működő szivattyúk és a kedvezőbbre forduló időjárás miatt nem lesz szükség a teljes terület elöntésére.

Nyemcsok János (Fidesz-KDNP), Nagyszénás polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Dögös-Kákafoki csatorna már az elzárását megelőzően is kiöntött. Közlése szerint a vízügyi igazgatóság légi felvételeket készít az elöntésekről, ám csak attól kezdve, hogy elzárták a csatornát. A polgármester szerint azonban a térség gazdái már előzőleg is kárt szenvedtek, amikor a csatornán átbukott a belvíz. Nekik ki fogja megtéríteni a kárukat - tette fel a kérdést.

Az értekezleten a katasztrófavédelem munkatársa arra bíztatta a polgármestereket, hogy időben jelezzék a kormány felé vis maior igényeiket, mert ellenkező esetben nem tudják kiegyenlíteni a védekezés költségeit.

A Békés Megyei Hírlap pénteki számának közlése szerint Dancsó József (Fidesz-KDNP), Orosháza polgármestere eddig 3,5 millió forintra becsülte a város védekezésének költségeit, s ezt már jelezték is a központi kárenyhítő alapnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását