2024. május 2. - Zsigmond

Országszerte vízriadó

Országszerte áradnak a folyók és emelkedik a belvíz szintje. Mindenhol riadókészültséget rendeltek el.
2010. december 10. péntek 11:12 - HírExtra
Riasztás Hajdú-Biharban

A csapadékos időjárás miatt alig egy nap alatt több mint 13 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Hajdú-Bihar megyében, ahol így már csaknem 380 négyzetkilométer áll víz alatt - közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője.

Hozzátette: az elöntött területekből 73 négyzetkilométer vetés, 107 négyzetkilométer pedig szántó. Az igazgatóság területén 24 szivattyútelep egy nap alatt 4,3 millió köbméter vizet emelt át tározókba, a védekezésen 150-en dolgoztak.

Mint mondta, továbbra is mind a 12 belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben, ebből két szakaszon - a Berettyó-alsón és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éren - a legmagasabb, harmadfokú a riasztási szint.


Készülnek a Tiszánál

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza Tiszabecs és Vásárosnamény közötti szakaszán; az árhullám Tiszabercelig várhatóan mindenhol a legmagasabb készültségi szint felett fog levonulni - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese.

A folyó külföldi vízgyűjtőjén nagy mennyiségű csapadék hullott le, amely jelentősen emelte a Tisza vízszintjét - mondta Kató Sándor. Tájékoztatása szerint jelenleg a határtól a Vásárosnaményig tartó védvonalon három árvízvédelmi szakaszon léptették életbe a harmadfokú készültséget.

Az érintett szakaszokon folyamatos figyelőszolgálatot működtetnek.
A szakember elmondta: a Tisza a határszelvényben várhatóan péntek délben tetőzik 640 centiméterrel, ez 80 centiméterrel elmarad az eddig mért legnagyobb vízszinttől.
A térség többi vízfolyása is árad: a Szamoson négy métert meghaladó vízszintemelkedést várnak, az előrejelzés szerint készültségi szint közelében fog tetőzni a folyó.

A Túr harmadfokú árvízvédelmi készültség feletti vízállásokkal tetőzik majd, s az árhullám miatt a Lónyay-főcsatornán valószínűleg másodfokúra kell emelni a korábban elrendelt elsőfokú riasztást.

Kató Sándor hozzátette: a Krasznán várhatóan nem változik a korábban elrendelt másodfokú készültség.


Hatalmas a Bódva

A folyó újra birtokba vette a mezőgazdasági és az alacsonyabb fekvésű területeket a völgyben. A magas vízállás miatt Szalonnán, Szendrőben és Edelényben is felkészültek a védekezésre.

Ungvári Balázsné korelnök - aki a helyi polgármester halála után az új vezető megválasztásáig átvette a település irányítását - azt mondta: a Bódva-híd közelében lévő házak, amelyeket májusban és júniusban is elöntött a folyó, még nincsenek vízben, de a "kertek alatt" van a folyó. Elkészítették a homokzsákokat szükség esetére, tartalékuk is van.

A Bódva még árad ezen a szakaszon. Az egyik épületnél a ki- és a bejutás már problémássá vált a víz miatt, itt homokzsákokat raktak le. Egyelőre senkinek nem kellett elhagynia az otthonát, és bíznak abban, hogy ez így is marad - tette hozzá.

Szendrőben - a Szuhogy felé vezető útnál, az úgynevezett nagy híd közelében - tűzoltók, helyiek és vízügyi szakemberek szivattyúzzák a vizet, illetve védik azt a három házat, amelyet megközelített az ár.

Szaniszló János, Szendrő független polgármestere beszámolt arról, hogy négy szivattyúval dolgoznak. Homokzsákokkal folyamatosan védik az ingatlanokat, mert a Bódva itt még nem tetőzött, további emelkedésre számítanak. Kitért arra, hogy a közelben lévő Rakacai-víztározóból teljes keresztmetszettel engedik a vizet a Bódvába. A tározóban ugyanis jelenleg 7 méter 60-70 centiméter körül van a vízszint, és az ide befolyó külső vízfolyások által még mindig sokkal több víz érkezik, mint amit a zsilipeken át le tudnak engedni.

Molnár Oszkár, edelényi független polgármester közölte: készenlétben vannak a borsodi városban. Szerinte egyértelműen megmutatkozik, "milyen veszélyes helyzetet teremtett a Bódva-töltések helyreállításának az elmaradása ezen a részen". Hozzátette: a gátakat végigjárva jól lehet látni azok állapotát. A helyreállítási munkálatoknak november 29-én kellett volna megkezdődniük, ám a vízügyi igazgatóság közbeszerzési eljárását megtámadta a pályázat vesztese.

Mint mondta, a májusi és júniusi árvíz idején több ponton megsérült gátak állapota általában is aggodalomra ad okot, a legkritikusabb helyen, a kastély mellett akár ki is léphet a folyó a medréből, hiszen Edelénynél még nem tetőzött a folyó és a vízszint már így is magas. A város helyzetét az is nehezíti, hogy immár fél éve nem jutott hozzá a tavaszi árvízi védekezés költségeihez a vis maior alapból - tette hozzá a polgármester.


Veszélyben a nyíregyházi házak

Hatvan háznál kritikus a helyzet a belvíz által veszélyeztetett kétszáz nyíregyházi lakóépület közül - közölte Mussó László, a védekezésben irányító szerepet betöltő helyi önkormányzati képviselő pénteken.

A hatvan házat, amelyek tizenegy utcában és a külterületi Szabadság-bokorban találhatók, az éjjel is védték szivattyúzással és homokzsákos körberakással a szakemberek - mondta a belvíz által a leginkább fenyegetett kistelekiszőlői városrész fideszes képviselője.

A veszélyeztetett épületeknél három gépkocsival tizennégy tűzoltó, valamint a városüzemeltetési társaság hat dolgozója három, nagy teljesítményű szivattyúval dolgozott, illetve négy tartálykocsi is hordta a vizet a belvíz által elöntött lakóterületekről. Homokzsákokkal hét házat védtek a Gyík, a Vincellér, a Tégla, a Lapály, az Izabella és a Bogyó utcában. Péntek délelőtt a Szélsőbokori, a Lovas, a Rezeda, az Ezüstkalász és a Határ utcában, valamint a Szabadság-bokorban készítettek elő homokzsákos védekezést.

Eddig egy házból kellett kiköltöztetni két lakót, s további három épületet fenyeget még omlás. A helyi önkormányzat műszaki osztályának szakemberei vizsgálják ezeket a házakat, s felmérésük alapján döntenek arról, hogy a lakóknak el kell-e hagyniuk ideiglenesen az otthonukat.

A kistelekiszőlői városrész mellett Rozsrétszőlőben, Borbányán, Oroson, Nyírszőlősön, Sóstóhegyen és Kertvárosban található a belvíz által veszélyeztetett kétszáz nyíregyházi lakóépület. Mussó László elmondta még: csütörtök déltől Nyíregyházán is hó esett, ami lefagyott, s ez könnyíti a védekezést, mivel nem növelte a belvíz mennyiségét.


Bezárt az iskola

Nem mentek iskolába pénteken a Borsod megyei Tornaszentandrásról a gyerekek, akik egyébként a környező települések oktatási intézményeibe - Bódvaszilasra, Szögligetre - járnak, ugyanis a Bódva elöntötte a faluból kivezető utat.

A mintegy 200 méteres vízátfolyáson csak a magasabb falugondnoki autóval tudnak áthajtani.
A vízállás jelentősen nem emelkedett péntekre virradóra, de az útviszonyok sokkal rosszabbak, mint egy nappal korábban, a hideg miatt ugyanis a víz a "széleken" lefagy, s nagyon csúszik - mondta Krajnyák Dénes tornaszentandrási független polgármester.

Hozzátette: most már veszélyes az áthajtás a vízátfolyáson, emiatt komoly problémát jelent a községben a ki- és a bejutás.

Péntek reggel azokat, akiknek sürgős dolguk volt, illetve akik munkába mentek, átvitték a "vízen". Volt egy sürgős eset is: reggel mentővel kellett volna elszállítani egy beteget, de a mentősök sem tudtak "átkelni" a Bódva áradatán, így a falugondnoki autóval oldották meg a szállítást.
A polgármester megjegyezte: az idén ez a hetedik elöntés, amikor a Bódva elzárja a falut.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását