2024. április 27. - Zita

A Fidesz bebörtönözné a gyerekeket

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz ragaszkodik a gyerekek bebörtönzéséhez annak ellenére, hogy az emberi jogok országgyűlési biztosa felemelte a szavát a fiatalkorúak bebörtönzése ellen.
2010. december 7. kedd 16:21 - HírExtra
A parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság szocialista tagja keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy hétfőn, Szabó Máté, az emberi jogok országgyűlési biztosa felemelte szavát a szabálysértéssel vádolt fiatalkorúak bebörtönzése ellen.

Az ombudsman közölte: a fiatalkorúak szabálysértési őrizetbe vételének és elzárásának törvényben biztosított lehetősége aránytalanul és szükségtelenül korlátozza a fiatalkorúak személyi szabadsághoz és személyes biztonsághoz való jogát; más, célravezetőbb, gyorsabb, eredményesebb eszközt látna alternatívaként.

Erre reagálva a Belügyminisztérium hétfőn leszögezte: teljes összhangban van az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével a magyar szabályozás, hogy 14 év a büntethetőség alsó korhatára.
Lendvai Ildikó felidézte: az ombudsman annak kapcsán indított vizsgálatot, hogy egy "ostoba csíny" miatt őrizetbe vettek három 15 éves kislányt, és egyikük útja a fogdából az ideggyógyintézetbe vezetett.

A szocialista politikus úgy véli, a Belügyminisztérium az ombudsman véleményére reagáló válaszában követte a szokott receptet: "aki a kormányt bírálja - legyen alkotmánybíróság vagy Költségvetési Tanács - annak soha nem lehet igaza és jó, ha rendreutasítással megússza".

Hozzáteszi: a minisztérium állításai hamisak; szerintük az új törvény, amely lehetővé teszi a nem bűncselekményt, hanem kis súlyú szabálysértést elkövető 14-18 éves kamaszok bebörtönzését, összhangban van az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével; szerintük rendjén való az a szívtelen jogszabály is, amely akkor is börtönbe csukja a tizenéveseket, ha a bíróság csak pénzbüntetést rótt volna ki rájuk, de azt nem tudják kifizetni.

Lendvai Ildikó úgy véli, a logika világos: "gazdag papa fizet, szegény papa gyerekét viszont becsukják".

Mint írja, ezzel szemben a Magyarországon is törvénybe iktatott ENSZ-egyezmény kimondja: "a gyermek őrizetben tartása vagy letartóztatása, vagy vele szemben szabadságvesztés- büntetés kiszabása a törvény értelmében csak végső eszközként legyen alkalmazható a lehető legrövidebb időtartammal"; egy másik ENSZ-határozat szerint pedig "a fiatalkorúak szabadságelvonása csak kivételes esetekben alkalmazható".

A szocialista politikus szerint nyilvánvaló, hogy végső és kivételes eszköz alkalmazását csak súlyos bűncselekmény, és nem szabálysértés, pláne nem a pénzbüntetés kifizetésére való képtelenség indokolhatja.

A Fidesz által megszavazott szabálysértési törvénymódosítás azonban a kamaszokat már kis súlyú szabálysértés esetén is börtönbe küldheti - közölte azzal, hogy a Belügyminisztérium válasza a "prevenció" szükségességére hivatkozik, a gyerekek bebörtönzése azonban a bűnözővé válásukat segíti elő, és csak egyetlen dolgot előz meg eredményesen: azt, hogy beilleszkedjenek a társadalomba.

Lendvai Ildikó emlékeztetett, hogy képviselőtársaival a szabálysértésekről szóló törvény a fiatalkorúakat érintő rendelkezéseinek megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól (Ab), hogy a jövőben fiatalkorúak ne kerülhessenek börtönbe egy tábla csokoládé ellopásáért.

Közölte azt is: reméli, hogy az ombudsman fellépése nyomán az Ab valóban sürgősséggel bírálja el a beadványt. Lehetőleg addig, amíg nem vonják el ezt a jogkörét is - jegyzi meg a szocialista politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását