2024. április 27. - Zita

Policy Agenda: más ez a struktúra

A korábbiaktól eltérő kormányzati modellt vezetett be a második Orbán-kabinet azzal, hogy az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslatok többségét nem saját maga, hanem a Fidesz-KDNP frakciószövetség nyújtotta be - állapította meg a kormány első féléves munkájával kapcsolatban a Policy Agenda politikai elemző és kutató intézet.
2010. december 2. csütörtök 13:09 - HírExtra
A Policy Agenda az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében a "frakciókormányzás" nevet adta ennek a tendenciának, megjegyezve, hogy míg július végéig a kormány által is támogatott javaslatok 84 százalékát adták be a kormánypártok, addig november végére 55 százalékra csökkent ez az arány.

Az elemzés készítői kiemelik, hogy a jelenlegi parlament alatt kezdődött meg legdinamikusabban a törvényhozási munka.

Hangsúlyozzák: Orbán Viktor miniszterelnök nagy hangsúlyt fektet a frakciójára, a számára kiemelten fontos ügyeket ugyanis képviselőtársain keresztül terjeszti a Ház elé, ami felértékeli Lázár János fideszes frakcióvezető szerepét is. A Policy Agenda szerint az új helyzet némely esetben szinte már a kormányfő fölé emeli Lázár Jánost, a frakcióvezetőnek emiatt egyre több konfliktussal kell szembenéznie.
A szakértők úgy látják, az eltelt fél évben egyre több jel mutat arra, hogy kormányzati szerkezet nem képes felvenni a politikai vezetés és a kormánypárti frakciók által diktált tempót. A Policy Agenda szerint ennek egyelőre nincsenek látványos jelei, de később akár azt is okozhatja, hogy a fontos végrehajtási rendeletek csúszva vagy egyáltalán nem készülnek el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását