2024. április 29. - Péter

Az LMP alapos vizsgálatot sürget

Az LMP alapos és elfogulatlan vizsgálatot követel a Magyar Alumíniumtermelő Zrt. (Mal) engedélyeinek ügyében, mivel a párt szerint már az Európai Bizottság is megerősítette azon álláspontjukat, hogy veszélyes hulladékká kellett volna nyilvánítani a Devecsert és Kolontárt elöntő vörösiszapot.
2010. december 2. csütörtök 14:07 - HírExtra
Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: ki kell derülni, milyen szakmai hibákat követtek el az átszakadt zagytározó engedélyezési eljárásban.

Az LMP már korábban is arra hívta fel a figyelmet, hogy a vörösiszap-katasztrófáért nem csak a Mal, hanem az érintett hatóságok mindegyike, valamint a megfelelő jogszabályok megalkotását 1995. óta elmulasztó kormányok is felelőssé tehetők - közölte a politikus.

A közlemény szerint a hatóságok esetében felfoghatatlan, hogyan adhattak ki 2006-ban engedélyt egyszerű hulladéklerakásra egy olyan anyag esetében, melynek PH értéke eléri 13-13,5-ös szintet.
Jávor Benedek arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bázeli Egyezmény értelmében veszélyesnek minősül minden olyan hulladék, amelynek 11,6-nál magasabb a PH értéke. Szerinte nem meglepő tehát, hogy az Európai Bizottság szerdán veszélyes hulladékká nyilvánította a katasztrófát okozó vörösiszapot, ami alapján megállapítható a magyar hatóságok hibája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását