2024. április 29. - Péter

Szemályes adatok: hatékonyabb védelem?

A büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi a személyes adatok hatékonyabb védelme érdekében az adatvédelmi biztos, aki azt javasolja: járjon súlyosabb következményekkel, ha különleges adatokkal, illetve olyan személyes adatokkal élnek vissza, amelyek gyűjtését törvény írja elő.
2010. december 1. szerda 13:10 - HírExtra
Jóri András szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a személyes adatok védelmével összefüggő büntetőjogi szankciók szigorítását kezdeményezi a jogalkotónál.
Mint írta, a javasolt módosításoknak, a szigorításnak a tervezett népszámlálás is aktualitást ad, mert annak sikeréhez elengedhetetlen az adatkezeléssel kapcsolatos közbizalom.

A büntető törvénykönyv (Btk.) a jogtalan haszonszerzési cél vagy jelentős érdeksérelem okozása esetén rendeli büntetni a személyes adattal történő visszaélést. Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint szigorításra van szükség.

A hatályos Btk. nem tesz különbséget aszerint, hogy visszaélés esetén az érintett eredetileg önként adta-e meg a bűncselekmény által érintett adatait vagy törvény írta elő azok kezelését. Az ombudsman álláspontja szerint súlyosabb megítélés alá kellene, hogy essen az, ha olyan személyes adatokkal élnek vissza, amelyeknek gyűjtését törvény írja elő, mert ez esetben fokozottabb az állami szervek felelőssége.

Jóri András úgy véli: a törvénynek kifejezésre kell juttatnia, hogy az állam fokozottan védi azoknak a polgároknak az adatait, akik jogkövető módon eleget tesznek az adatszolgáltatásra vonatkozó jogszabályi kötelezettségüknek. Ezért szerinte a célzatosságtól és az okozott érdeksérelemtől függetlenül büntetni kellene azt, aki kötelező adatszolgáltatással gyűjtött személyes adattal él vissza, akár úgy, hogy az adatot jogosulatlanul megismeri, átveszi, továbbítja, összekapcsolja, nyilvánosságra hozza, akár úgy, hogy az adathoz jogosulatlan hozzáférést tesz lehetővé.

Az adatvédelmi biztos kiemelte: a különleges adatokkal történő visszaélés elleni hatékonyabb fellépés szintén azt kívánja, hogy az ilyen magatartás haszonszerzési cél vagy jelentős érdeksérelem nélkül is szankcionálható legyen.

Jóri András tapasztalata azt mutatja, hogy számos sértett különleges adatai esetében sértették meg az adatkezeléssel kapcsolatos törvényi rendelkezéseket, például a törvényi előírásokat és az elemi biztonsági követelményeket mellőzve kezeltek egészségügyi adatokat tartalmazó dokumentációkat - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását