2024. május 16. - Mózes, Botond

Ombudsman: mozgássérült rab emberi méltóságai sérültek

Szabó Máté ombudsman szerint az emberi méltóság és a fogyatékkal élők jogai sérültek, amikor egy mozgássérült elítéltet egy biztonsági öv nélküli rabszállító járműben szállítottak megbilincselve, a fémpadlóra fektetve, félmeztelenül - tájékoztatta az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdán az MTI-t.
2010. október 20. szerda 15:44 - HírExtra
A mozgássérült panaszos azzal fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, hogy egy olyan rabszállító járművel fuvarozták, amelyben nem volt biztonsági öv, így - mivel a keze meg volt bilincselve - nem tudott kapaszkodni.

Tiltakozásként passzív ellenállást tanúsított, levette az ingét és nem hajtotta a kerekesszékét. Állítása szerint a felügyelők utasítására végül a többi fogvatartott erővel tuszkolta be a járműbe, és a fémpadlón fekve, félmeztelenül szállították, az érkezést követően pedig levonszolták a buszról, és látleletet vettek fel a sérüléseiről.

A közlemény szerint az elítélt panasza alapján a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese vizsgálatot folytatott, de nem állapította meg a rabbal szemben tanúsított embertelen, megalázó bánásmódot.

Az ombudsman azonban úgy véli, hogy a panaszos nem az előállítását akarta meghiúsítani, hanem csak azt, hogy biztonsági öv nélküli járműben szállítsák. Hozzáfűzték: az semmiképpen sem fogadható el, hogy a felügyelők "testi kényszer" alkalmazására szólítsanak fel fogvatartottakat.

A további hasonló esetek megelőzésére az országgyűlési biztos azt az ajánlást tette a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, hogy a panaszost, illetve a kerekesszékes fogvatartottakat ezentúl kizárólag megfelelő biztonsági övvel felszerelt járművel szállítsák, a rabokat pedig ne utasítsák más fogvatartott passzív ellenállásának megtörésére, velük szemben bármely kényszerintézkedésre.

A hivatal kitért arra, ugyanez a panaszos sérelmezte azt is, hogy bár mozgáskorlátozott, egy szigorú biztonsági csoportba sorolták, aminek az okáról nem tájékoztatták. Szabó Máté megállapította, hogy a tájékoztatás hiánya sértette a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Az ombudsman szerint a visszásság a jogi szabályozásra vezethető vissza, ezért azt javasolta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek, hogy fontolja meg a biztonsági csoportba való besorolással kapcsolatos rendelkezések felülvizsgálatát, különös tekintettel a fogvatartottak megfelelő tájékoztatására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását