2024. április 19. - Emma

"Nemzetpolitikai öngól"

Kállai Ernő szerint ha leértékelődik, vagy megszűnik a kisebbségi ombudsman intézménye, azzal az Országgyűlés "nemzetpolitikai öngólt rúg".
2010. november 16. kedd 11:55 - HírExtra
A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az alkotmány-előkészítő eseti bizottság keddi ülésén leszögezte: ha az új alkotmány készítése során leértékelik, leminősítik az ombudsmani intézményt, akkor azzal az Országgyűlés "nemzetpolitikai öngólt rúg".

Kállai Ernő felvetése szerint ha Magyarországon megszűnne a parlament alá tartozó kisebbségi jogvédelem, akkor nem lesz jogi, erkölcsi alapja az országnak a határon túli magyar közösségek jogvédelemre.

Azt kérdezte: vajon mit szólnak majd a lépéshez a nemzetközi szervezetek, miként alakul a magyar uniós elnökség helyzete, amikor a programok jó részét a kisebbség témakörére "hegyezik ki"?

Gulyás Gergely (Fidesz) leszögezte: nem volt szó a bizottság korábbi ülésen az állampolgári jogok országgyűlési biztosa intézményének megszűntetéséről, az felmerült, hogy egy biztosra praktikusabb lenne átszervezni a hivatalt; a kisebbségek képviselete fontos, valamilyen formában megmarad.

A bizottság a parlamenti határozathozatalok után újból összeül; a menetrend szerint ugyanis az elkészült részkoncepciókat a testület november 2-15. között tárgyalja meg, majd a testület összegző munkacsoportja november 30-ig kialakítja az új alaptörvény koncepciójának egységes szövegét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását