2024. május 19. - Ivó, Milán

Elfogadták Gál Kinga előterjesztését

Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal foglalkozó bizottsága csütörtökön Strasbourgban nagy többséggel megszavazta Gál Kinga fideszes EP-képviselő jelentését az emberi és alapvető jogok európai uniós szerepéről.
2010. november 25. csütörtök 14:43 - HírExtra
A jelentés célja, hogy az alapjogok védelmével foglalkozó uniós mechanizmusokat és eljárásokat átláthatóvá és hatékonyabbá tegye, ezáltal új alapokra helyezve az európai alapjogi rendszer működését. Ezek a mechanizmusok és eljárások részben már korábban is léteztek, részben a tavaly decemberben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés nyomán születtek.

Az Európai Unióban 2009 decembere óta jogi erővel bír az úgynevezett alapjogi charta. Az EU emellett hamarosan csatlakozik az Európa Tanács égisze alatt kidolgozott európai emberi jogi egyezményhez, aminek nyomán a strasbourgi székhelyű emberi jogi bíróság hatásköre tovább bővül.

Miközben az EU egyre inkább az értékek és elvek közösségének kíván látszani, az intézmények elbeszélnek egymás mellett a polgárok alapvető jogainak védelme és az alapelvek tekintetében - állapítja meg a Gál Kinga által készített dokumentum. A képviselő szerint a párhuzamosságok felszámolásával értelmet kell adni a munkának, hogy az egyes intézmények ne csak beszéljenek, hanem reagáljanak és reflektáljanak egymásra, építsenek egymás munkájára az emberi jogok védelme területén.

Az EU nemrég létrehozott, bécsi székhelyű alapjogi ügynökségének szerepével kapcsolatban a dokumentum megjegyzi: a jövőben szükség lehet az ügynökség mandátumának felülvizsgálatára, hogy az intézmény válaszolni tudjon azokra az új kihívásokra, amelyek az alapjogi charta nyomán bukkannak fel.

Fontos, hogy az Európai Bizottság, mint az uniós jogszabályok őre, ne engedjen jogsértéseket az alapvető emberi jogok területén sem az uniós intézményeknek, de a tagállamoknak sem - hangsúlyozza előterjesztésében Gál Kinga.

A dokumentum felhívja a figyelmet azokra a területekre, ahol gyors lépések és közép-, illetve hosszú távú stratégiák egyaránt szükségesek - ilyen például a romaintegráció, a gyerekszegénység vagy a kisebbségi közösségek nyelvhasználata. Gál Kinga előterjesztéséről az Európai Parlament a decemberi plenáris ülésen fog szavazni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását