2024. június 2. - Kármen, Anita

EP: egy a cél

A kormány és az Európai Parlament (EP) szocialista-demokrata frakciója delegációjának tagjai keddi budapesti tárgyalásukon egyetértettek abban, hogy a soros magyar EU-elnökség sikere az Európai Unió sikere is. Ennek érdekében pedig - állapították meg - közös céljuk a pragmatikus, ideológiáktól független, jó együttműködés kialakítása.
2010. november 16. kedd 22:47 - HírExtra
Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselőcsoportjával folytatott egyeztetésen Martonyi János külügyminiszter hangsúlyozta az Európai Parlament fontosságát az uniós döntéshozatalban, és arra kérte a frakció vezetőit, támogassák a jövő év januárjában kezdődő soros magyar EU-elnökség munkáját - tájékoztatta a megbeszélésről a Külügyminisztérium az MTI-t.

A tárca EU-elnökségi kommunikációs főosztályának közleménye szerint a kormány és az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportjának együttes ülését vezető Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta: a sikeres elnökséghez belpolitikai konszenzusra, régiós konszenzusra és az intézmények közötti konszenzusra is szükség van.

Hozzátette: a belpolitikai konszenzust a parlamenti ötpárti munkacsoport alapozza meg, a régiós konszenzust pedig az, hogy Magyarországnak a soros elnöki poszton őt követő Lengyelországgal kiemelten jók a kapcsolatai. Az intézményi konszenzus alapja az együttműködés az Európai Parlamenttel - mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a külügyminisztériumi tájékoztatás szerint az ülésen elmondta, hogy a kohéziós politika legfontosabb céljainak pontos meghatározása lehet a kiindulópontja a regionális különbségek felszámolásának, a gazdasági fellendülésnek.

Martin Schulz, az EP szocialista-demokrata frakciójának elnöke úgy fogalmazott, hogy a magyar elnökség sikere egyben az Európai Unió sikere is, és az Európai Parlament, valamint az európai szocialisták frakciója nem ellenzéke, hanem intézményi társa az elnökségnek.

A felek megállapodtak abban, hogy a magyar elnökség idején pragmatikus, ideológiáktól független, jó együttműködést alakítanak ki, ehhez - a közlemény szerint - szilárd alapot ad Magyarország és az EU érdekeinek egybeesése is.

Az EU-törvényhozás szocialista-demokrata frakciójának küldöttségét kedden fogadta Orbán Viktor miniszterelnök is. A találkozón a felek közös európai érdeknek nevezték az új munkahelyek létrehozását és a foglalkoztatás növelését. A megbeszélésen szó volt a katasztrófák megelőzésére vonatkozó biztonsági szabályokról és a romastratégia fontosságáról is.

Az Európai Parlament szocialista-demokrata frakciója négynapos kihelyezett magyarországi ülést tart, amelynek központi témája a társadalmi befogadás előmozdítása, valamint a rasszizmus, az idegengyűlölet és a populizmus elleni harc.

Hétfőn a frakciótagok tájékoztatást hallgattak meg a vörösiszap sújtotta térség helyzetéről, és látogatást tettek a monori Tabán cigánytelepen.

A keddi frakcióülésen Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az európai és a magyar baloldal előtt álló kihívásokról, feladatokról beszélt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását