2024. május 2. - Zsigmond

Óriás adventi koszorú a karácsonyvárón

Magyarország egyik legnagyobb adventi koszorújával és számos egyéb látványossággal, ünnepi hangulatú programmal kezdődik péntektől a karácsonyváró Szolnokon.
2010. november 24. szerda 09:46 - HírExtra
A szilveszter másnapjáig tartó programsorozat részeként nyitja meg kapuit a hét végén az adventi vásár Szolnok főterén, amely erre az alkalomra ismét ünnepi köntösbe öltözik - tudatta Pókász Endre, a város önkormányzatának sajtóreferense az MTI-vel. A vásáron - az előzetes visszajelzések alapján - ezúttal minden korábbinál több árus, illetve kézműves kínálja majd igényes portékáját. Közöttük olyanok is akadnak, akik az ország más tájairól, így például Tokajból, valamint a határon túlról, Erdélyből érkeznek az ünnepekre.

Ugyancsak a Kossuth-téren, 22 faházban a hangulathoz nélkülözhetetlen ételkínálaton túl jellegzetes karácsonyi díszek, valamint keramikusok várják az érdeklődőket. Ráadásul idén már négy kemencében sütnek itt finomságokat a hagyományosan kapható forralt bor és tea mellett.
Szombaton 16 órakor az evangélikus felekezet képviseletében Győri Péter Benjámin lelkész gyújtja meg az első gyertyát Magyarország egyik legnagyobb adventi koszorúján. Az ünnep soron következő lángjait pedig a későbbiekben a római katolikus és a görög-katolikus egyház püspöke lobbantja fel Szolnok szívében.

A sajtóreferens a megyeszékhely ünnepváró eseménysorozatának érdekességeiről szólva kitért arra is, hogy az adventi vásár megnyitásával egy időben, péntektől lesz megtekinthető az a kisebb karácsonyfaerdő is, amely a Hild teret díszíti az ünnepek alatt. A 20 különböző méretű fát a napokban állítják és díszítik fel.

Az adventi koszorúról elmondta, hogy annak készítéséhez 32 bála (közel 500 kilogramm) fenyőt és 26 bála (több mint 200 kilogramm) egyéb örökzöldet használnak fel. Emellett 12 tekercs díszítőszalag, 15 kilogrammnyi drót, 20 méternyi díszítőháló, négy dupla harang, négy nagy csillag, 20 csomag fagyöngy, 50 óriástoboz, négy nagy gomba, nyolcvan kisebb-nagyobb dísz kerül a koszorúra, amelynek súlya így megközelíti az egy tonnát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását